Yüksek büyümeye formül

Güncelleme Tarihi:

Yüksek büyümeye formül
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2015 23:38

CHP Milletvekili Ekonomist Hurşit Güneş, Türkiye’nin düşük büyüme oranlarından çıkıp işsizlik ve dışa bağımlılıkla mücadele için yeni bir model öngörüyor.

Haberin Devamı

CHP Kocaeli Milletvekili ve Ekonomist Hurşit Güneş, Türkiye’nin büyüme yapısını değiştirmesi için yeni bir model önerdi.

‘Türkiye İçin Sosyal Adaletçi Yüksek Büyüme’ olarak tanımlanan model ile Türkiye’nin 2017’den sonra ortalama yüzde 7’nin üzerinde büyümesine imkan sağlanması hedeflenirken işsizliğin de 4 yılda yarıya düşürülmesi öngörülüyor. 2016 yılını hazırlık yılı olarak tanımlayan ve yatırımlar ile ihracatta yüzde 20’ye yakın artış planlayan ekonomik model 2019’dan sonra ise ortalama yüzde 8 büyümeye ulaşılabilmesini hedefliyor..

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğu modelin CHP’nin ekonomiye ilişkin hedeflerinin teknik çalışmasını oluşturduğunu dile getiren Hurşit Güneş, modelin en önemli noktasının ise işsizliği ve dış açığı birlikte kapatmayı öngörmesi olduğuna dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Güneş, Türkiye’nin en önemli problemlerinin başında işsizlik ve dış açığın geldiğini belirterek şöyle konuşuyor:

“Modelimizde enflasyon hedefi yok, zaten düşük hedef olarak görmüyoruz. Asıl meselemiz işsizliği ve cari açığı azaltacak bir model. Çift hedefli modelimizin üç ağırlığı var. Özel sanayi politikamız kamu yatırımlarının özel sektörle beraber uyum içinde görülebilmesine olanak sağlıyor. İkincisi enerjide, enerjide dışa bağımlılığımız çok arttı ve yatırımlar çok azaldı. Enerjide yatırım hamlesi hedefliyoruz. Üçüncüsü ise tarımda dışa bağımlılığı azaltmak, son yıllarda bağımlılık çok arttı. Hem enerjide hem tarımda dışa bağımlılığı azaltma hedefinin yolu yatırımları arttırmaktan geçtiği için istihdama da direkt katkı sağlamış oluyoruz. Böylece hem dışa bağımlılığı azaltıp hem işsizlik sorununu çözüyoruz. Kamu yatırımları ayağında da Doğu Anadolu’ya yüklü bir yatırım programı içeriyor.”

MODEL NE ÖNGÖRÜYOR

Ortalama yüzde 7’nin üzerinde büyüme
İşsizliği 4 yılda yüzde olarak yarıya indirme
Gelir dağılımında düzelme
Tarımda refah artışı
Sosyal programların finansmanı
Dış denge ve borçlanmanın azaltılması

BUNU NASIL YAPACAK

Kamu maliyesindeki etkinliği yükseltme
Kamu yatırımlarını artırma
Vergi politikalarındaki değişikliklerle özel tüketim yerine tasarrufları artırma
Vergi gelirlerini hızla yükseltip kamu tasarruf oranını yükseltme
Para politikasını gevşetme


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!