Dürüst mükellefe düşük vergi önerisi

Güncelleme Tarihi:

Dürüst mükellefe düşük vergi önerisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2015 09:48

VERGİSİNİ zamanında ödemeyen mükellefler için her 3 yılda bir af çıkarılırken, muhasebeciler Maliye Bakanlığı’nın düzenli ödeme yapanlara teşvik vermesini istediler.

Haberin Devamı

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, sürekli af çıktığı için mükelleflerin vergi ödememeyi alışkanlık haline getirdiğini belirterek, “Vergisini düzenli ödeyenlerin de ödüllendirilmesi gerekir. Yüzde 5 indirim yapılabilir, dürüst mükellefe yeşil pasaport verilebilir” dedi. Okkalı, öneriyi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le de paylaştıklarını bildirdi.

ALIŞKANLIK YAPIYOR
Okkalı, piyasada yeni bir vergi affına yönelik beklentinin yüksek olduğunu belirterek, matrah artırımın kapsama alınmasına sıcak bakmadıklarını söyledi. Vergi borcunun yapılandırılmasına yönelik yeni bir düzenleme olması halinde düzenli ödeme yapanların ödüllendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Okkalı, “Her 3 yılda bir Türkiye’de af ya da vergi yapılandırması çıkıyor. İnsanlar bunu görünce ödememeyi alışkanlık haline getiriyor” dedi. Okkalı, af çıkınca kaliteli defter tutmanan hiçbir anlamı kalmadığını da savundu. Sektöre çalışan muhasebecilerin sayısının vergi mükellefindeki artıştan fazla olduğunu belirten Okkalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

KOTA ÖNERİSİ GELDİ
“Puanlama sisteminin olduğu kota uygulamasına gidilmesi gerekir. Bunun için Maliye ile TÜRMOB, ortak çalışma yapabilir. Noterlerdekine benzer bir sistem muhasebecilerde de uygulanabilir. Her yıl mükellef oranındaki artış oranına göre mesleğe giriş olması gerekiyor. Ciro ve personel sayısına göre bir kota belirlenmeli. Her muhasebecinin bakabileceği defter sayısı da sınırlanmalı. 300 tane işletmenin defterini tutanlar var. Muhasebeci sayısının fazla olması haksız rekabeti de beraberinde getiriyor. Sektörde asgari ücret tarifesi olmasına rağmen düşük fiyatla defter tutuluyor. Sektörde faaliyet gösterenlerin en büyük sorunlarından birisi tahsilat sorunudur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yapacağı bir düzenlemeyle ödemenin sözleşme imzalanırken yapılması gerekir. Her mükellef bir yılda 50’ye yakın beyanname veriyor. KDV, Damga Vergisi ve muhtasar birleştirilerek bu rakam yarı yarıya düşürülebilir. Bunun için Maliye Bakanlığı, TÜİK ile anlaşarak tüm bilgileri alabilmelidir.

Haberin Devamı

BİZİ SUÇLUYORLAR
Sanatçı, işadamı gibi ünlü isimler düşük vergi ödediklerinde ortaya çıkan tepkilerin ardından muhasebeci ve mali müşavirleri suçlama yoluna gidiyorlar. Mali müşavire suç atıyorlar. Sanatçının veya bir başka meslekte çalışanın gelirini biz bilemeyiz. Bize çok kazanıyorum derse biz de ona göre vergilendiririz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!