Irak'a tavuk eti ihracatında vergi sorunu çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Iraka tavuk eti ihracatında vergi sorunu çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2015 15:13

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Habur Sınır Kapısından geçen kanatlı eti ürünlerinde başlattığı yüksek vergi uygulamasının sona erdiğini belirterek, "Vergi yeniden tır başına 700 dolar civarına çekildi" dedi.

Haberin Devamı

Sektörün en büyük ihracat pazarı olan Irak'a Habur Sınır Kapısından geçen kanatlı eti ürünlerinde gümrük vergisinin tır başına 7 bin dolara kadar çıkarılması beyaz et sektörünü sıkıntıya sokmuştu.

İhracat bu uygulama sonrasında durma noktasına gelmiş, sektör paydaşları söz konusu uygulamanın devam etmesi halinde kapasite azaltımı planları yapmaya başlamıştı. Sektörü rahatlatan haberle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Koca, Ekonomi Bakanlığının görüşmeleri sonucunda eski sisteme dönüldüğünü ifade etti.

Iraka tavuk eti ihracatında vergi sorunu çözüldü
TÜRK TAVUĞUNA ENGEL

Koca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Habur Sınır Kapısı'ndan geçen kanatlı eti ürünlerinde başlattığı yüksek vergi uygulamasının sona erdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Tır başına 7 bin dolara kadar çıkan vergi, tekrar eski haline dönerek tır başına 700 dolar civarına çekildi. Bugün itibariyle uygulamaya geçti. Irak tarafındaki partnerlerimizden teyit ettik. Orada da yazışmalar tamamlandı. 'Bu olay uzamaması gerekir, mantığı yok' diyorduk. Başka alternatifleri düşünmek bile istemiyordum. Düşündüğümüz çıktı, olay çözüldü."

Haberin Devamı

500 bin ton ihracat hedefi

Koca, bu sene toplamda 500 bin ton civarında ihracat hedeflerinin olduğunu belirterek, bu rakamın yarısının Irak'a yapılacağını dile getirdi.

İç piyasadaki fiyat dalgalanmalarının arz-talep ile alakalı olduğunu dile getiren Koca, "Bugün yarın fiyatlar toparlanacaktır. Şu anda zararına satıyoruz, çok sürdürülebilir değil. Canlı hayvan üretiyoruz. Bunu günübirlik piyasaya arz ediyoruz. Piyasada ciddi bir rekabet var" diye konuştu.

"Sektör öyle de böyle de büyüyecek" diyen Koca, Türkiye'de kırmızı et fiyatlarının çok yüksek olduğunu, Türkiye'deki et tüketiminin gelişmiş ülkelere göre çok düşük olduğunu ve kanatlı eti üretimini artırarak vatandaşların daha fazla et yemesini sağlayacaklarını kaydetti.

Alternatif pazar arayışları sürüyor

Koca, alternatif ihracat pazarları için girişimlerin sürdüğüne dikkati çekerek, şu anda Japonya'ya ihracat için girişimlerin devam ettiğini, görüşmelerin sürdüğünü karşılıklı izinlerin alınmasının ardından ihracata başlayacaklarını söyledi. Koca, Rusya pazarına da kanatlı eti ihracatının devam ettiğini ancak istedikleri noktaya henüz hedefledikleri rakamlara ulaşamadıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

BESD-BİR verilerine göre, 2014 kanatlı eti ihracatı 431 bin ton ve 700 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kanatlı ihracatı yapılan ilk 5 ülke ve ihracat miktarları şöyle:

Ülke İhracat miktarı (Ton)
Irak 226734
Türk Cumhuriyetleri 40816
Rusya 20537
Suriye 20405
Demokratik Kongo Cumhuriyeti 11714

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!