'İşçilerimiz cambazlık yapmaya çalışıyor'

Güncelleme Tarihi:

İşçilerimiz cambazlık yapmaya çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2015 01:38

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kayseri Ticaret Odası (KTO) tarafından ortaklaşa, ‘Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi’ kapsamında seminer düzenlenirken, seminerde işgüvenliğine dikkat çekmek amacıyla iskele kürsü kuruldu.

Haberin Devamı

Yapılan seminerde konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, “Aslında çalışılan her katta iskele platformunun olması gerekiyor. İşçilerimizin iskelelere tırmanırken o platformların içine kurulan merdivenler aracılığıyla çıkması gerekiyor. Halbuki baktığımızda işçilerimiz kaba tabir ile cambazlık yapmaya çalışıyor” dedi.

Düzenlenen eğitim seminerine, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, işverenler, müteahhitler ve şantiye şefleri katıldı. Seminerde açılış konuşmalarının yapılması için kurulan iskele kürsü dikkat çekti. İskele kürsüden açılış konuşmasını yapan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesinin’ Kayseri seminerinde hep birlikte beraberiz. Bu proje 2014 yılında başlamak üzere 7. toplantıyı Kayseri’de yapıyoruz. Dolayısıyla bu program Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde yapılıyor. Kayseri Ticaret Odası olarak da biz bu programa evsahipliği yapıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hiçyılmaz ayrıca, “Kayseri Ticaret Odası olarak katılımda bulunduğumuz bilgilendirme seminerinin amacı, iskeleden kaynaklanan ölümlü iş kazalarının önüne geçmek, projenin şehrimizde inşaat sektöründe faaliyet gösteren tüm taraflara anlatmak ve bu konuda ölümlü kazaların önüne geçmektir. Tabi kaza denince Türkiye’de trafik kazalarının çok fazla olduğunu hepimiz biliyoruz. Gelişmiş ülkelerle bunu mukayese ettiğimizde Türkiye’de trafik kazaları çok fazla oluyor ancak trafik kazalarında maddi hasarlı kazalar ön planda oluyor. Ölümlü ve yaralanmalı kazalar az oluyor. İnşaatlardaki kazalara baktığımız zaman daha çok ölümlü kazalar oluyor. Yaralanmalı kazalar daha az oluyor. Çünkü yüksekten düşmeler ya da inşaatlarda herhangi bir parçanın çalışan insanların üzerine düşmesinden dolayı meydana gelen bu kazalarda ölüm oranı daha fazla oluyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İstatistiki bilgileri paylaşan Hiçyılmaz, “2014 yılı istatistiklerine göre kazalarda hayatını kaybeden bin 900’den fazla insanımız olmuş. O bin 900 kazadan aşağı yukarı 500’e yakını inşaat kazalarında meydana gelmiş. Dolayısıyla özellikle dış cephe yapı iskelelerinden düşen, yaşamını yitiren çalışanlarımızın sayılarının yüksek olması özellikle dış cephe iskele sisteminde daha dikkatli olunması gerektiği konusunu ve inşaatlardan düşen işçilerimizin bu konuda daha tedbirli olması gerektiğini gündeme getirmiştim” şeklinde konuştu.

Sözlerini sürdüren Hiçyılmaz, “Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yapılan açıklamaya göre 1 Ocak 2017 tarihine kadar ülkemizde mesleki yeterlilik belgesi olmayan kimse kalmayacak ve meslek yeterlilik sınavlarının maliyeti bakanlık tarafından karşılanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TSE gibi devlet kuruluşlarının birlikte yaptığı çalışmalar sonucunda önümüzdeki yıllarda inşaat sektöründe yaşanan ölümlü kazaların önemli bir kısmının önüne geçilmesi noktasında çalışmalar yapılmaktadır. Tabi inşaat işverenleri iskele kurulumunu kendilerine bir maliyet olarak görmektedirler. Ölümlü kazaların çok olduğu inşaatta alınan her türlü tedbirin maliyetine hiçbir zaman bakmamak gerekir. Çünkü bir canı getirmek mümkün değildir ancak o maliyet dediğimiz unsurları kazanmak mümkündür. O bakımdan özellikle inşaatlarda tedbirleri alırken maliyeti hiçbir zaman ön plana çıkartmamak gerektiği kanaatindeyim” diye konuştu.

Haberin Devamı

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim ise, “Bugün Kayseri’de oluşumuzun nedeni inşaatlarda son yıllarda yaşanan iş kazalarındaki artışlar ve bunlardan kaynaklanan ölümlü kazaları yine artmış olmasıdır. Burada yine konuyu detaylı incelediğimizde gördüğümüz en büyük eksiklik özellikle inşaatlarda yüksekten düşmeden kaynaklı iş kazalarının yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Yüksekten düşme kazaların detaylarına da baktığımızda genelde cephe iskelelerinden düşmelerin iş kazalarına yol açtığını gördük. Bunun nedenlerini araştırdığımızda standartlara uygun iskele kullanımında çok ciddi eksikliklerin olduğu tespit edildi. Bu konuyla ilgili de bir toplantı gerçekleştirdik. Bugün de burada eğitim programımızın 7’incisini gerçekleştiriyoruz. Burada işverenlere, müteahhitlere, şantiye şeflerine iskelenin hangi standartlarda olması gerektiği, iskeleleri kimlerin kurması gerektiği ve bundan ne gibi denetim ve cezai işlemler uygulanacağı ile ilgili bilgiler verilecek. Umut ediyoruz ki bu bilgilendirme seminerleriyle inşaatlardaki iş kazalarında yaşanan ölümlere bir nebze olsun azaltabileceğiz. Önümüzdeki süreçte daha olumlu bir tablo ile karşı karşıya kalacağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Gerim ayrıca, “Genel olarak yapılan araştırmalar neticesinde her yıl ölümlü kazaların üçte birinin inşaat sektöründe meydana geldiğini söyleyebiliyoruz. İnşaatlarda meydana gelen kazalarında yüzde 40’ı yüksekten düşmeden kaynaklanıyor. Bunların da yüzde 25’i cephe iskelelerinden düşmeden kaynaklanmaktadır. Sokaklarda gezdiğimizde ve inşaatları incelediğimizde görüyoruz ki iskele olarak kurulan dikme ve yatay bağlantılarıyla genelde bir iskele görüyoruz. Aslında çalışılan her katta iskele platformunun olması gerekiyor. İşçilerimizin iskelelere tırmanırken o platformların içine kurulan merdivenler aracılığı ile çıkması gerekiyor. Halbuki baktığımızda işçilerimiz kaba tabir ile cambazlık yapmaya çalışıyor. Dolayısıyla burada işçinin ve işverenin konuyu bir daha değerlendirip, işverenin gerekli uygun malzemeleri kullandırması, işçinin de bu malzemeleri uygun bir donanımla kullanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!