TOBB ETÜ: 'İşsizler ordusu artacak'

Güncelleme Tarihi:

TOBB ETÜ: İşsizler ordusu artacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2015 00:04

TOBB ETÜ’nün yaptığı işsizlik oranıyla ilgili tahmin, işsizler ordusundaki sayının yükseleceğini ortaya koydu. TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), TÜİK’in 16 Mart’ta açıklayacağı 2014 aralık ayı işsizlik oranının 10.8’e yükseleceğini tahmin etti.

Haberin Devamı

Türkiye’de istihdam konusunda kısa vadeli geleceğe dönük tahminler yapan TOBB ETÜ SPM, aralık ayında işsizlik oranının, kasım ayına göre 0,1 puan artarak yüzde 10,8’ye yükseleceğini savundu.
SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan gözetiminde araştırmacılar Pınar Kaynak, Ozan Acar ile Ayşen Kazan, genel işsizlik ve tarım dışı işsizlik oranını geçmiş değerleri kullanarak hesapladı. SPM, Mart-2015 “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasının sonuçlarını açıklarken, aralık ayı işsizlik oranı tahminini de paylaştı.

İŞSİZLİK YÜZDE 10.8

Çalışmada önümüzdeki hafta TÜİK tarafından açıklanacak 2014 aralık ayı verilerinde işsizlik oranının kasım ayına göre 0,1 puanlık yükselişle yüzde 10,8’e çıkacağı tahmin edildi. Çalışmada tarım dışı işsizlik oranının ise yüzde 12,7 seviyesinde yatay olarak seyretmesinin beklendiği vurgulandı. Mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise azalarak yüzde 12,7 seviyesine inmesinin öngörüldüğü ifade edildi.
SPM, Haziran 2014 ayı işsizliğinin açıklandığı Eylül 2014 ayından bu yana aylık işsizlik tahminlerini yayınlıyor. SPM en son; kasım ayı işsizlik oranının 0,3 puan artarak yüzde 10,7’ye çıkacağını, tarım dışı işsizlik oranının ise yüzde 10,9 seviyesine yükseleceğini öngörmüştü.

Haberin Devamı

YÜZDE 24’LÜK ARTIŞ

SPM’nin Mart-2015 çalışmasında TÜİK’in Kasım 2014 işsizlik verileri de ayrıntısıyla analiz edildi. Yüzde 10,7 olarak açıklanan işsizliğin ekim ayına göre 0,3 puanlık bir artış anlamına geldiği anlatılan çalışmada “Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 1,4 puanlık bir artış söz konusudur. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre işsiz sayısında ise yüzde 24’lük bir artış meydana gelmiştir. Ancak özellikle geçen yılın aynı dönemine göre gözlenen büyük artışların, TÜİK Hane Halkı İşgücü anketindeki yöntem değişikliğine bağlı tanımsal artışlar olduğunu düşünüyoruz. Kasım 2013’de yüzde 11 olan tarım dışı işsizlik oranı ise 1,7 puan artarak yüzde 12,7 olarak gerçekleşmiştir. Bu, aynı zamanda geçen aya göre 0,2 puanlık bir artışa işaret etmektedir. Genel işsizlik oranı ile tarım dışı işsizlik oranında Kasım 2012’den bu yana süregelen artış eğilimi halen devam etmektedir” değerlendirmesi yapıldı. Çalışmada mevsim etkilerinden arındırılmış genel işsizlik oranıyla mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranındaki artış eğiliminin ise Şubat 2013’ten bu yana sürdüğü kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!