Perakendede satışlar ocakta düştü

Güncelleme Tarihi:

Perakendede satışlar ocakta düştü
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2015 12:31

Perakende satış hacmi, ocakta aylık bazda yüzde 0,3 azalırken, yıllık bazda ise yüzde 4 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ocak ayına ilişkin Perakende Satış Hacim Endeksi'ni açıkladı.

Haberin Devamı

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, ocakta bir önceki aya göre yüzde 0,3 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,9, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,2 artarken, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 1,8 azaldı. Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 1,6, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0,2 arttı. Elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 4,9, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları ise yüzde 6,2, posta veya internet üzerinden satışlar da yüzde 0,5 azaldı.

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 arttı. Gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 7,9, otomotiv yakıtı satışlarında ise yüzde 16,7 artış görülürken, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlarında yüzde 3,2 düşüş kaydedildi.

Haberin Devamı

Gıda dışı sektörlerin geçen yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 3,1, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 5,2, posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 18,7 artarken, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 10,7, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 12,2 azaldı.

Perakende ciro

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, ocakta bir önceki aya göre yüzde 0,4 azaldı. Ocakta gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,9 artarken, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 1,8, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 1,7 azalış gösterdi.

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro ise ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 18,6, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışları yüzde 3,8 artarken, otomotiv yakıtı satışlarında ise yüzde 8,5 düşüş yaşandı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!