İş makinaları sektörünün gözü bu projelerde

Güncelleme Tarihi:

İş makinaları sektörünün gözü bu projelerde
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2015 01:12

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Halil Tamer Öztoygar, iş makinaları sektörünün Türkiye’nin önemli projeleri olan üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve otoyolları, İstanbul Kanal projesi ve kentsel dönüşümle hareketleneceğini söyledi.

Haberin Devamı

İş makinaları sektörünün 2014 yılı ticaret hacmi 6.2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Öztoygar, “Vizyon projeleri ve kentsel dönüşüm istenildiği gibi yürütüldüğünde 2023 yılında iş makinaları sektörünün ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz.” dedi.

İş makinaları sektörünün 2023 vizyonu doğrultusunda, 10 milyar dolar ihracat, 20 bin adet iş ve inşaat makinası yıllık satış adedinin hedeflendiğini ifade eden İMDER Başkanı Tamer Öztoygar, “Bu satış rakamıyla da dünyada ilk 6, Avrupa’da ilk 3 pazar arasına gireceğiz Daha şimdiden üçüncü havalimanı için kamyonlar haricinde 300 ağır iş makinası geldi, çalışıyor. Bu da yaklaşık 100-120 milyon dolarlık bir makina parkuru demektir” dedi. Öztoygar, iş makinaları sektörünün 2014 yılını değerlendirirken, sektör için yüzde 30 küçülme beklenmesine rağmen, üçüncü havalimanı inşaatının da etkisi ile bu oranın yüzde 15 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Haberin Devamı

Tamer Öztoygar sektörü şu rakamlarla değerlendirdi:
“2014 sektör açısından inişli çıkışlı bir yıl oldu. Dövizdeki dalgalanma ve büyüme hedefi unsurları sektörü etkiliyor. 2014 yılında komşu ülkelerde yaşanan problemler ve ülkemizdeki bazı ekonomik sıkıntılara rağmen 11 bin 500 makina satış adedine ulaşıldı. 2013 yılında bu rakam 13 bin 200 idi. İş ve inşaat makinalarının son üç yıldır tüm makina sektörünün %10’unu oluşturduğu dikkate alınırsa, 2014 yılı ihracatımız 2013 yılı ile aynı kalarak 1 milyar 421 milyon dolar gerçekleşti. İhracatımızda sadece yüzde 1 daralma oluştu. 2015 yılında ise ihracatta yüzde 7-10 arasında bir artış bekliyoruz.”

İstanbul’da satılan iş makinalarının sektörün yüzde 35’ini oluşturduğuna dikkat çeken Tamer Öztoygar, İzmir’de de satış rakamlarında artış görüldüğünü söyledi.

Haziran ayında yapılacak milletvekili seçimlerinin ekonomiyi etkileyeceğini söyleyen Tamer Öztoygar, devlet yatırımlarının artmasının iş makinaları sektörünü büyüteceğini hatırlattı. Öztoygar “Amerika’nın dövizdeki tavrı ve çeşitli dış faktörler göz önüne alındığına 2014’ten çok farklı bir yıl yaşamayacağımızı öngörüyoruz. 2015 yılında başlayacak ve hali hazırda bekletilen projeleri göz önüne aldığımızda 2015 yılında ise 12 bin 500- 13 bin satış barajının altında bir rakama düşmemeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

'YATIRIMI DÜŞÜNÜN YABANCILAR VAR'

Türkiye 130 ülkeye iş makinaları ihraç ediyor. 10 yıl içinde 200 ülkeye ihracatı hedefleniyor. Bu ihracat rakamlarının hayata geçirilmesi için sektöre 4 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor.

İMDER Başkanı Tamer Öztoygar “Bu nedenle yabancı yatırımcılar bizim için çok önemli. Birçok firma Türkiye’de yatırımı düşünüyor. Ancak yaşanan dalgalanmalardan dolayı Türkiye’ye yatırımlarını erteleyen firmalar oldu. Türkiye’de büyüme motorlarının başında inşaat sektörü geliyor. Açıklanan birçok projenin hayata geçmeye başladığını görüyoruz. Bu vizyon çerçevesinde projeler 2023’e kadar tamamlanacak bu kapsamda iş ve inşaat makinaları sektörünün hedefini yakalayacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!