Türk firmalarının milyarlarca dolarlık zararı var

Güncelleme Tarihi:

Türk firmalarının milyarlarca dolarlık zararı var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 11:28

Libya’daki Tobruk Hükümetinin, ‘terk etsinler’ kararı verdiği Türkiye şirketleri bu ülkede büyük bir zarara uğradı. 180 kadar şirketin faaliyet gösterdiği Libya’da 1 milyar doları aşkın makine parkı talan edildi. Toplam 4,5 milyar doları bulan alacağın ne zaman tahsil edileceği ise belirsiz. Firmalar, tüm bu sıkıntılara karşın aldıkları teminat mektupları için de komisyon ödemesi yapıyor.

Haberin Devamı

Libya’da 4 yıla yakın bir süreden yaşanan kaosusun ağır faturası Türkiye şirketlerine çıkmaya başladı. Tobruk Hükümeti, Türkiye şirketlerini Libya’dan çıkarma kararı aldı.

Türk firmalarının milyarlarca dolarlık zararı var

Bu karar 1973’den bu yana Libya’da faaliyet gösteren Türkiye müteahhitlik şirketleri için ise yeni bir sürecin başlangıcı gibi.

İLK KEZ 1973'DE GİDİLDİ

TML İnşaat San. Tic. Ve Turizm A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı H. Ersin Takla, ilk kez 1973’de bu ülkede iş yapmaya başladıklarını ifade ederek “Dile kolay 42 yıl geride kaldı. Bu süreçte çok iş yaptık bununla birlikte çok sıkı dostluklar kazandık. Ancak bütün bu dostluklar da ciddi zarar gördü” dedi.

Haberin Devamı

Türk firmalarının milyarlarca dolarlık zararı var
TÜRKİYE’YE ÇİFTE DARBE

Aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Hüseyin Ersin Takla uğranılan zararın çok büyük olduğunu ifade etti. Takla’nın verdiği bilgiye göre Libya’da faaliyet gösteren Türk müteahhitlik firması sayısı 180 kadar... Savaşın başlaması ile birlikte Libya’yı terk ettiklerini söyleyen Takla, geride büyük bir makine parkının bırakıldığını söyledi. Takla, çeşitli firmalara ait ülkenin farklı bölgelerinde bulunan 1.2 milyar dolarlık makine parkının yok olduğunu söyledi. Kimi yerde el konuldu, kimi yerde yakıldı.

ALACAK TUTARI 4.5 MİLYAR DOLAR

Yapılan işlerin karşılığı olarak alınması gereken paranın miktarı ise 4.5 milyar dolar. Söz konusu paranın 1 milyar doları, zamanı gelen bir para olarak kayıtlara girdi. Libya’da ciddi bir sıkıntı yaşayan şirketlerin bir diğer sorunu ise aldıkları teminat mektupları nedeni ile ödemek zorunda oldukları komisyonlar. Ersin Takla’nın verdiği bilgiye göre alınan teminat mektubu tutarı 1.8 milyar dolar. Teminat mektupları için yıllık ödenen komisyon tutarı ise 47 milyon dolar.
Ortada olan zararın şirketler için ağır bir yük oluşturduğuna işaret eden Ersin Takla, TML İnşaat olarak zararlarının 200 milyon dolar seviyesinde olduğunu kaydetti. Takla, sorunun çözümü için hükümet yetkilileri ile yoğun bir temas içinde olduklarını, ancak henüz somut bir gelişmenin ortaya çıkmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

DEVLER PROJE ÜSTLENDİ
Libya’da faaliyet gösteren şirketler arasında TML İnşaat’ın yanı sıra Doğuş, Güriş, Kolin, Cengiz, GAP, Taşyapı, Özaltın, Nurol, Ataç gibi Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik firmaları faaliyet gösteriyordu.

‘İZLEMEYE DEVAM EDİYORUZ’
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Her hal ve kârda, Türkiye’nin ve vatandaşlarımızın anlaşmalardan ve sözleşmelerden kaynaklanan haklarının korunması ile firmalarımızın alacaklarının tahsili ve zararlarının tazmini konuları Libya makamları nezdinde izlenmeye devam olunacaktır” dedi.

dgokce@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!