Hayali paraya şimdi de taksit

Güncelleme Tarihi:

Hayali paraya şimdi de taksit
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 09:00

VERGİ borçlarının yapılandırılması sırasında eleştirilen şirket kasasında görünen ancak ortaklarının borç aldığı paralara ilişkin çıkan afta (kasa affı) sürpriz bir karar alındı.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı, başkanlığa intikal eden olaylardan yola çıkarak, kasa affından yararlanan mükelleflerin, vergiyi ödeme güçlüğü içinde bulundukları gerekçesiyle taksitlendirmek istediklerini belirterek, taksitlendirmenin yolunu açtı. Taksitlendirme için kişinin başvuru yapması Maliye’nin de başvuruyu onaylaması gerekecek.

Kasalarını düzelttikten sonra yüzde 3’lük vergiyi ödeyemeyenlere şimdi yeni bir imkan getirildi. Yasada yüzde 3’lük verginin taksitlendirilmesine ilişkin bir düzenleme yer almamıştı.

HER MÜKELLEF İÇİN DEĞİL

6183 sayılı kanunun 48. maddesi zor durumda olan mükelleflere tecil ve taksitlendirme imkanı getiriyor. Bu imkan, bütün mükelleflerin koşulsuz olarak başvuracakları bir yöntem değil. Bunun için mükellefin öncelikle Maliye Bakanlığı’na başvurması gerekiyor. Başvuru yapıldıktan sonra Maliye Bakanlığı mükellefin durumunu inceliyor; gerçekten zor durumda olan mükellefete, 36 aya kadar taksitlendirme imkanı veriyor. Taksitlendirme sayısı belirlenirken de mükellefin durumu dikkate alınıyor. Maliye, dönen varlıklar ve stoklar üzerinden likidite oranı formülü ile mükellefin durumunu belirliyor. Likidite oranı 1’den büyükse borç tecil edilmiyor. 1’den küçük 0,50’den büyük olması durumunda 18 aya kadar tecil, 0,50’den küçük olması halinde ise 36 aya kadar tecil edilebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!