Merkez Bankası’na güvenimiz tamdır

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası’na güvenimiz tamdır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2015 01:30

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya, siyasilerden yöneltilen eleştiriler sonrasında Maliye Bakanı Şimşek’ten destek geldi. Şimşek, “Merkez Bankası iyi bir performans göstermiştir. Bizim Merkez Bankası’na olan güvenimiz tamdır” dedi.

Haberin Devamı

SON dönemlerde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya, siyasilerden gelen tepkiler üzerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Merkez Bankası’na olan güvenimiz tamdır” mesajı verdi. Şimşek, “Önemli olan Türkiye’nin rasyonel bir zeminde doğruları yaparak yoluna devam etmesi” dedi.

TEREDDÜT YOK

Sinop 4. Olağan İl Kadın Kolları Kongresi’nde konuşan Mehmet Şimşek, Merkez Bankası ile ilgili şöyle konuştu: “Bunlar çok tartışıldı. Bu tartışmalar tabi ki birçok ülkede yapılıyor ama sürekli bir şekilde gündemde tutulmasını ben Türkiye’nin yararına bulmuyorum. Fransa’da da belki Avrupa Merkez Bankası zaman zaman tartışılıyor, Türkiye’de de. Herkes kendi görüşünü tabi ki ifade eder. Önemli olan Türkiye’nin rasyonel bir zeminde doğruları yaparak yoluna devam etmesi. Bizim Merkez Bankası’na olan güvenimiz tamdır. O konuda en ufak bir tereddüt yoktur.

Haberin Devamı

EKİBİN BİR PARÇASI

Merkez Bankası bu zor dönemde bence iyi bir performans göstermiştir. Biz reformlarla siyasi istikrarlar ve tabi ki bütçe disiplini ile elde ettiğimiz kazanımları koruyacağız ve Türkiye’yi inşallah daha ileriye taşıyacağız. Hepimizin amacı bu. Merkez Bankamız da bu ekibin bir parçası olarak üzerine düşen katkıyı tabi ki veriyor ve vermeye devam edecek.”
AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye’de faizler oldukça yüksek seviyelerden, oldukça makul seviyelere indiğini anlatan Şimşek, şöyle konuştu: “Çok değil bir ülkenin tarihinde 10 yıl, 12 yıl belki uzun gibi görülebilir ama hiç uzun değil. 12 yıl önce bu ülkede reel faizler yüzde 25-30 civarındaydı. Bugün reel faiz yüzde 1 civarında, hatta sıfıra yakın. Dolayısıyla Türkiye aslında bu alanda da son derece başarılı olmuştur. Bu başarıda siyasi istikrarla, yapısal reformlarla özellikle bütçe disiplininin, enflasyonun tek hanelere inmiş olmasının katkısı son derece büyüktür. Bu başarıda hepimizin kurucu genel başkanı olan Sayın Cumhurbaşkanımızın başarısı, daha doğrusu katkısı en büyüktür. Çünkü siyasi irade olmasaydı bu kadar reform yapılmazdı.
Reformlar sayesinde Türkiye, küresel krizden en az etkilenen ülkelerden biri olmuştur.
Reformlar sayesinde bugün Türkiye’nin bütçe açığı OECD ülkelerinin bütçe açığının altıda biri düzeyindedir. Son derece düşük düzeydedir.”

Haberin Devamı

BABACAN NE DEMİŞTİ

Geçtiğimiz haftaiçi Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da destek vermişti. Babacan, dolar kuruyla ilgili, “Tek yetki Merkez Bankası’ndadır. Bunun hükümet açısından günlük bir tartışma konusu olmaması gerekir. Günlük siyasi polemik haline gelirse, o ülkede risk primi ve faizler yükselir” demişti.

Kızların eğitimine önem veriyoruz

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, partisince Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen Sinop 4. Olağan İl Kadın Kolları Kongresi’ne katıldı. Burada söz alan ve kadınlara AK Parti olarak yaptıkları pozitif ayrımcılıkları anlatan Şimşek, eğitime, özellikle de kızların eğitimine verdikleri önemi dile getirdi.
Partilerinin kadınlara çok büyük önem verdiğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:
“Tabi muhalefete ve bazı çevrelere bakarsanız bizim kadınları eve hapsetme gibi bir niyetimiz varmış? Genelde öyle söylenir. Tam aksine, yaptığımız reformlarla kadınlarımızı, hanım kardeşlerimizi biz siyasetin de ekonominin de tam merkezine oturtmuş durumdayız. Bizim hükümetlerimiz döneminde biz eğitimi önceliklendirdik ama özellikle de kadınların, kızların eğitimini çok önemsedik. 2002-2003 eğitim dönemine giderseniz, ortaokul, lisede 100 erkek öğrenci başına 72 kız öğrenci vardı. Bugün biz bu oranı yüzde 95’in üzerine çıkardık. Aynı şekilde ilköğretimde 100 erkek öğrenci başına 91 kız öğrenci vardı. Bugün 102 kız öğrenci var, 100 erkek öğrenci başına düşen. Dolayısıyla biz eğitimi önceliklendirdik ama özellikle de kızlarımızın eğitimine önem verdik. Niye? Çünkü fırsat eşitliği için eğitim olmazsa olmaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!