282 milyar dakika konuşturdu

Güncelleme Tarihi:

282 milyar dakika konuşturdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2011 00:00

Turkcell, 2010’da 1.8 milyar TL’lik net kâr elde ettiğini açıklarken, 17’nci yaşını da kutladı. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 18 yılda abonelerini 282 milyar dakika konuşturduklarını söyledi.

Haberin Devamı

TURKCELL, 2010 yılında gelirlerinin yüzde 1 artışla 9 milyar TL, grup şirketleriyle beraber net kârının da 1.8 milyar TL olarak gerçekleştiğini açıkladı. Türkiye’de cep telefonu konuşmasının başlamasının 17’nci doğum gününü de kutlayan Turkcell, 1994’den beri altyapısına 18 milyar TL yatırım yaptığını bildirdi. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, ara bağlantı ücretlerindeki düşüş nedeniyle 2010 için koydukları yüzde 10’luk büyüme hedefinin yüzde 1’de kaldığını söyledi. Ciliv, “Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârımız (FAVÖK) 2 milyar 948 milyon TL oldu. Diğer şirketlerin de dahil olduğu Turkcell Grubu’nun 2010 net kârı ise 1.8 milyar TL oldu” dedi.
Mobil internet geliri arttı
3G ve mobil internet yatırımlarını artırdıklarını vurgulayan Ciliv, şöyle konuştu: “2010’da altyapıya 1.3 milyar TL yatırım yaptık. Mobil internet gelirimizi yüzde 74 artırdık. Mobil internet kullanımı bir yılda yüzde 311 oranında yükseldi, bu alandaki gelirimiz 1.6 milyar TL’ye ulaştı. Bu trendin 2011’de de devam etmesini bekliyoruz. İnternete giren akıllı telefon sayısı artıyor.”
Ayda 179 dakika konuşma
Süreyya Ciliv, faturalı abonede de ilk kez 10 milyon barajını geçtiklerini de vurgulayarak, “Abone sayımız 35.4 milyondan 2010’da 33.5 milyona düştü. Abone başına aylık gelir bir yıl önceye göre yüzde 5 artışla 19.5 TL’ye, abone başına aylık konuşma ise 179 dakikaya çıktı” bilgisini verdi. Tarifeleri basitleştirmek için çalışmalar yaptıklarını da aktaran Ciliv, pazar paylarının yüzde 54 olduğunu ve bunda son yıllarda küçük oynamalar dışında çok büyük değişiklik yaşanmadığını kaydetti.
18 milyar lira yatırdı
Türkiye’de ilk mobil görüşmenin 24 Şubat 1994’de yapıldığını anımsatan Ciliv, 17 yılda 18 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
Bu süreçte abonelerimiz konuşturma dakikalarımız 537 bin yıla denk geliyor.
1994’den beri şebekemizde 282 milyar dakika ses, 220 milyar adet SMS, 525 milyon MMS taşındı.
19 milyonu 2010’da olmak üzere 25 milyon mobil uygulama indirildi.
Toplam data trafiği 15 milyar megabayt oldu.
Çağrı merkezleri ve 17 bin bayimizde 50 bin kişiye istihdam sağladık.

Haberin Devamı

Ortadoğu’daki satın alma fırsatlarına bakıyoruz

Haberin Devamı

SÜREYYA Ciliv, bir soru üzerine de Ortadoğu’daki operatörlerin satışa çıkarılmasını değerlendirebileceklerini söyledi. Ciliv, “Ortadoğu’daki gelişmeler birçok ülkede yeni operatörlerin tekrar satışa sunulması fırsatı çıkaracak. Bunları değerlendiriyor olacağız. Geçmişteki bazı tekliflerimiz kabul edilmemişti. Yeni fırsatlar var, onları yakından takip edeceğiz” dedi. Almanya’daki operasyonlarını da nisan ayında başlatacaklarını söyleyen Ciliv, Sırp telekom operatörü Telekom Srbija’ya teklif vermek için değerlendirme sürecinin devam ettiğini aktardı.

Demirel: Dinlemeye çare bulamadılar

TÜRKİYE’de ilk mobil telefon görüşmesini 24 Şubat 1994’de dönemin Başbakan’ı Tansu Çiller ile yapan 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Turkcell toplantısına telefonla katıldı. 9. Cumhurbaşkanı Demirel, cep telefonu yeni yüzyıla geçişte bir simge olduğunu dile getirirken, “Tartışmalar sonrasında dijital sistem seçildi ve 1994’de çalışmaları başladı. O zaman ‘umarım dinlenmeyecektir’ dedim. Ama buna henüz çare bulunmuş değil” diye konuştu. Kutlamalar kapsamında 17 yıl önce Turkcell abonesi olan Anadolu Ajansı Hukuk Müşaviri Arslan Ataman’a da plaket ve Turkcell T10 cep telefonu verildi.

Haberin Devamı

Yatırımcılar Turkcell’in başarısına inanıyor

SÜREYYA Ciliv, Turkcell’in ortaklarının finansal sonuçları nasıl değerlendirdiği ve nisan ayındaki genel kurulla ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Yatırımcılarımız Turkcell’in dünya çapında bir başarı elde ettiğini düşünüyor. Hepsi iyi işadamı ve yatırımlarını uzun vadeli düşünerek yönlendiriyorlar. Nisan ayındaki genel kurul önemli. Bağımsız üye gibi konuları gelecek aylardaki gelişmeler belirleyecek. Son karar genel kurulda verilecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!