Kasaplar eyleme hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kasaplar eyleme hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2015 10:30

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından imzalanan “Et ve Et Ürünleri Tebliği”nde yapılan değişiklikler Antalyalı kasapları ayağa kaldırdı. Ambalajsız tavuk satışı, kasap köfte ve sucuğun yasaklanmasını öngören tebliğin, küçük esnafı yok edeceğini savunan meslek temsilcileri, geniş kapsamlı eyleme hazırlanıyor.

Haberin Devamı

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın son tebliği ile kasaplarda ambalajsız tavuk, köfte ve sucuk satışının yasaklanması küçük esnafı ayağa kaldırdı, Antalyalı kasaplar eylem kararı aldı.

Kasaplar eyleme hazırlanıyor

DENETİMLER ARTSIN

Tebliğe yönelik ilk tepki Antalya Ticaret Borsası (ATB) Hayvancılık Meslek Komitesi’nden yükseldi. Düzenlemeyi sektör temsilcileri ile birlikte değerlendiren ATB Başkanı Ali Çandır, “Kasap esnafını market reyonuna çeviriyorlar. Yüz yıllardır süregelen bir geleneği böyle bir tebliğ ile yok saymak doğru değil. Kasapları tüketiciyle ayrıştırmak gıda sorunlarının çözümü olamaz. Sorun çözmek istiyorsak denetimleri arttırmalıyız” dedi.

Kasaplar eyleme hazırlanıyor
KASAP KÖFTEYİ TAZE HAZIRLAYACAK

ÖLEN Mİ OLDU?

Haberin Devamı

Entegre tesislerde üretilen sucuk satışlarının düşmesi nedeniyle böyle bir tebliğin gündeme taşındığını savunan ATB Hayvancılık Meslek Komitesi Üyesi Ata Sönmez, “Biz bu yasakları görünce şaşkına döndük. Bu yasaklarla küçük esnaf 3 günde yok olur. Üstelik biz bu işi 50 yıldır yapıyoruz. Kasap köfteden, sucuktan ölen mi olmuş? Vatandaş istiyor biz de en iyisini yapıyoruz. Bu işi kötü yapan varsa gidip ona hesap sorsunlar” diye konuştu.

KİMSE BİZİ ENGELLEYEMEZ

Tebliğle ilgili eylem kararı aldıklarını açıklayan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili, Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı ise şöyle konuştu: “18 Şubat Çarşamba günü Kasaplar Odası önünde köfte ve sucuk dağıtıp tebliğin küçük esnaf üzerindeki etkilerini kamuoyu ile paylaşacağız. Kimse mesleğimizi yapmamıza engel olamaz. Biz buna izin vermeyeceğiz. Sesimizi en üst makamlara duyurana kadar mücadele edeceğiz.”

TEBLİĞDE NELER VAR?

Yeni düzenleme ile kasap, süpermarket perakende işletmelerde parça kanatlı etlerinin dökme olarak satışı yasaklanıyor. Kanatlı etleri, bu işletmelerde sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek. Bundan sonra kasap, market, perakende işletmelerde fermente sucuk, pastırma, köfte gibi et ürünleri üretilemeyecek.

KARIŞIM YASAK

Haberin Devamı

Aynı şekilde bu işletmelerde önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma da satılamayacak. Yeni düzenleme lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelerin, çiğ et ve pişmemiş köfte gibi çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımlarını satmasını da yasaklıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!