'Vadandaşa yasıyan enflasyon farklı'

Güncelleme Tarihi:

Vadandaşa yasıyan enflasyon farklı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2015 13:11

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Piyasa İzleme Komisyonu Başkanı Cahide Pamuk, vatandaşların hissettiği enflasyonla TÜİK'in ilan ettiği enflasyonun farklı olmasının nedeninin, özellikle gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını söyledi.

Haberin Devamı

Pamuk, yaptığı açıklamada, geçen yıl aralık ayında yüzde 8,17 olan yıllık enflasyonun, bu yılın ocak ayında 0,93 puan düşerek yüzde 7,24'e gerilediğini anımsattı.

Gıda fiyatlarındaki artışın vatandaşların hissettiği ve yaşadığı enflasyonun daha yüksek olduğu izlenimi verdiğini vurgulayan Pamuk, giyim fiyatlarının da geçmişe göre yükseliş trendinde olmasının dikkat çektiğini anlattı.

"Enflasyon, tüketicilerin 'tenceresini delmiştir" diyen Pamuk, "Vatandaşın hissettiği enflasyonla TÜİK'in ilan ettiği enflasyonun farklı olmasının nedeni, özellikle gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmaktadır" ifadesini kullandı.

Pamuk, TÜİK'in verilerine göre yıllık bazda 7,24 olan enflasyonun gıda ve alkolsüz içecekler bazında 10,97 olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Oysa bir önceki yıla göre gıda ürünlerindeki artışı incelediğimizde patlıcan yüzde 61,19, çarliston biber 56,68, kabak 51,93, salatalık 34,19, mandalina ve yeşil soğan 28,11, ıspanak 23,56 ve narda 10,81 fiyat artışı gerçekleştiği görülmektedir. TÜİK'in verileriyle piyasadaki fiyatlar karşılaştırıldığında aynı şekilde et ürünleri, kuruyemiş, tuvalet kağıdı ve diğer temizlik ürünlerinde de artışın, ilan edilen orandan yüksek olduğu anlaşılmaktadır."

Giyim bazındaki enflasyonun yüzde 9,14 olmasının, bu alanda fiyatların çıkış eğilimine geçtiğine işaret ettiğini belirten Pamuk, bu verilerin enflasyonun daha çok dar gelirli ailelerin "tenceresini deldiğini" gösterdiğini kaydetti.

Pamuk, TÜİK'in TÜFE enflasyon hesabında baz aldığı "manikür, kaş aldırma, evde beslenen hayvan aşısı ve soba borusu bedeli" gibi ücretlerin tüketicilerin tepkisini çektiğini, 2015 itibarıyla oyun konsolu fiyatlarının da eklenmesinin şaşkınlık yarattığını savundu.

Mutfak enflasyonunun ocakta yemek pişirme derdindeki ev hanımlarını ve hane halkı bütçesini zorladığını öne süren Pamuk, "Diğer yandan, bu yılın ilk ayında ABD dolarında meydana gelen hızlı ve sert yükselişin enflasyona etkisinin de şubatta hissedileceği, 2015 yılında ücretlere yapılan artışın daha ilk ayda eridiği ortadadır" dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!