150 restoran için düğmeye basıyor

Güncelleme Tarihi:

150 restoran için düğmeye basıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2015 01:27

TÜRKİYE’nin en eski baklavacılarından Hacı Sayid’in kurucusu Burhan Dinçerler, Haramidere’deki yeni fabrikasında günde 5 ton baklava, pasta, börek ve poğaça üretiyor. Halen 43 mağaza-restoranı bulunan Dinçerler, ilk defa franchising vermeye başlıyor ve rakamı 150’ye çıkarmak istiyor.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 1.5 yıl önce Yenibosna’da 3 bin metrekarelik bir fabrikada üretim yapan Hacı Sayid, büyüme planlarına uygun olarak Haramidere’de 15 bin metrekare kapalı alana sahip yeni fabrikaya taşındı ve üretim altyapısını yeniledi.

150 restoran için düğmeye basıyor
10 milyon dolarlık yeni yatırımla kapasitesini 5 misli artıran firma, mağaza-restoran sayısını artırmak için de ilk kez franchising vermeye başlayacak. Hacı Sayid’in kurucusı Burhan Dinçerler, şu anda günde 5 tonluk üretim yaptıklarını belirtiyor ve bunun yüzde 25’inin baklava, yüzde 25’inin yaş, yüzde 20’sinin kuru pasta, yüzde 30’unun da börek ve poğaça olduğunu söylüyor. Burhan Dinçerler şöyle konuşuyor:

150 restoran için düğmeye basıyor

Haberin Devamı

BÜYÜMEK İÇİN HAZIRIZ

“Şimdi işin satış tarafını büyüktmek için harekete geçiyoruz. 1.5 yıl önce 30 mağaza-restoranımız vardı. Şu anda 40 ama 3 tane de yakında açılacak. Bütün mağaza-restoranlar kendimize ait. Toplam da35 bin metrekareye ulaşmış durumdayız. Bundan sonra franchising taleplerini değerlendirmeye başlıyoruz. Çünkü üretim altyapımız ve kapasitemiz daha hızlı büyümeye müsait. Orta vadede 150 mağaza-restorana kadar çıkacağız. Çok titiz olmak zorundayız. Her talebe ‘evet’ diyemeyiz.
Şu anda üretimde ve mağaza-restoranlarımızda 900 kişi çalışıyor. Bu sene 200 kişi daha ekleyeceğiz. Daha çok hizmet tarafına eleman alacağız. Ancak imalata da yeni yatırım devam ediyor. Sütlü tatlılar için yeni bir bölüm ekliyoruz. Geçen yıl ciromuz 90 milyon TL’ye ulaştı. Bu yıl bunu 120 milyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar İstanbul dışına açılamadık. Çünkü bizde, bir restorana günde 3 kez araç gider. Ürünlerimizin her gün ve gün içinde taze olması gerekiyor. Anadolu yakasında bile sadece 1 mağaza-restoranımız var. Tüm ürünlerimizde doğal malzeme kullanıyoruz. Katkı maddesi olmadığı için ömrü de kısadır. O yüzden de sevkiyat süremiz çok kısadır. Üretim modelimiz de eski usül egemendir. Üretim sürecinin yüzde 70’inde ustalar üretim yapar. O yüzden de istihdam yoğun bir yapıdayız. Pişirme de eski usüllerle olur.

Haberin Devamı

SURİYELİ USTALAR GELDİ

Yeni ürün konusunda da çalışmalarımız var. Son dönemde Suriye’den göç etmiş 4 çok iyi ustayı işe aldık. Genellikle şerbetli tatlılarda iyiler. Biz onlara Suriye tatlıları yaptırıyoruz. Suriye’nin hamurlu tatlıları genellikle daha kuru gevrek yapıdadır. Bu ürünler de çok tuttu. Satışları iyi gidiyor. Aslında baklavanın da anavatanı Suriye’dir. Zaten şu anda da baklavada Türk, Arap ve Yunan usulü olmak üzere üç tip var. Yunanlıların ki çok hamurlaşır çok şerbetlidir. Suriyelilerinki kuru ve gevrektir. Bizimki ise ikisinin arası bir yerdedir. Gaziantep ve İstanbul baklavaya en lezzetli halini vermiştir.

150 restoran için düğmeye basıyor

Haberin Devamı

Gloria Jean’s 35 tane oldu

BURHAN Dinçerler, bir başka yatırım daha yaptıklarını hatırlatarak, “Gloria Jean’s Coffees, çekiliyordu. Oğlum Mehmet ile Türkiye temsilciliğini almıştık. 35’tane açtık. Yıl sonunda kadar 60 olacak” dedi. Mehmet Dinçerler ise Gloria Jean’s Coffees’de 280 kişilik istihdama ulaştıklarını, cironun 35 milyon lira olduğunu söyledi.

Çıraklığını Seyidoğlu’nda yaptı

HACI Sayid’in kurucusu Burhan Dinçerler ‘baklava çıraklığını’ Seyidoğlu’nda yapmış. Dinçerler şöyle konuşuyor: “İlkokuldan sonra amcamın (Seyidoğlu) yanında (Laleli’de) başladım. Babam ve ağabeyimle, amcamız Seyidoğlu’nda çalışıyorduk. Askerden dönünce de Çağlayan’da 100 metrekare bir imalathalene kurdum. Şirinevler’de de 20 metrekarelik baklavacı açtım. 1982’de, babam ve ağabeyimi yanıma alarak güçbirliği yaptık ve bugünlere geldik.”

Haberin Devamı

sozdemir@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!