Metal işçilerinden Bakanlar Kurulu kararına tepki

Güncelleme Tarihi:

Metal işçilerinden Bakanlar Kurulu kararına tepki
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2015 01:31

BAKANLAR Kurulu kararıyla metal grevinin 60 gün ertelenmesine tepki gösteren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve grevdeki işçiler, İzmir’de, Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) önünde eylem yaptı. Birleşik Metal İş Ege Şube Başkanı Ali Çelenk, tepki eylemlerini AK Parti Konak ilçe örgütü önünde sürdüreceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

ESBAŞ önünde toplanan yaklaşık 150 işçi, sendikacı ve meslek odası yöneticisi, Bakanlar Kurulu’nun metal işkolundaki grevi 60 gün ertelemesini protesto etti. TMMOB İzmir Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, mücadelenin devamı kararı alan Birleşik Metal -İş Başkanlar Kurulu kararına göre işçilerin hak arayışlarını sürdüreceğini söyledi. Yalçın, ortak basın açıklamasında Bakanlar Kurulu kararı ile metal grevinin yasaklandığı Türkiye’de, demokrasinin olmadığının bir kez daha ilan edildiğini öne sürdü. DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçilerinin grev oylama sandıklarında, grev meydanlarında ortaya çıkan iradesine karşı Bakanlar Kurulu’nun aldığı yasaklama kararının adının darbe olduğunu savunan Yalçın, "Daha grevin ilk günü, hükümetin çokça başvurduğu ifadelerle sandıkta ortaya çıkan iradeye karşı darbe yapılmıştır" dedi.

Haberin Devamı

Metal işçilerinden Bakanlar Kurulu kararına tepki
HÜKÜMET, BİRLEŞİK METAL-İŞ'İN GREVİNİ ERTELEDİ


Birleşik Metal İş Ege Şube Başkanı Ali Çelenk ise, metal işçilerinin Bakanlar Kurulu’nu affetmeyeceklerini belirterek, tepki eylemlerinin yarın AK Parti Konak İlçe binası önüne yapılacak yürüyüşle devam edeceğini söyledi.

'Hükümetin dayatmalarına boyun eğmeyeceğiz'

DİSK Genel İş Sendikası Batman Şube Başkanı Murat Akın, AK Parti hükümetinin bir kez daha emek sömürüsüne karşı sermayeden yana tavrını açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.

Akın, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun, işçilerin grev hakkının ortadan kaldırılması kararının hukuki ve vicdani olmadığını ifade ederek, “Hükümet, bu kararıyla emek sömürüsünden yana olduğunu göstermiştir. Hükümetin dayatmalarına boyun eğmeyeceğiz." dedi.

Metal işçilerinden Bakanlar Kurulu kararına tepki


Açıklamasında, yapılan haksızlığın kabul edilemez olduğunu belirten Akın, şunları söyledi: "Bakanlar Kurulu, bu kararı ile milli güvenliğin, sermayenin güvenliği ve çıkarından ibaret olduğunu ve Bakanlar Kurulu'nun gerçekte sermayenin çıkarlarına hizmet ettiğini açıkça kanıtlamıştır. Kendilerine dayatılan ücret zamlarını ve çalışma koşullarını kabul etmeyen 15 bin metal işçisinin, grev yolu ile hak arayışı ertelenmemiş, işçi iradesine darbe yapılmıştır. Alınan bu karar, erteleme değil hak gasbıdır, hukuka aykırıdır. İşçilerin, emekçilerin 'hakkımızı istiyoruz' diyerek oyladığı ve ortak aldıkları grevin 'milli güvenliği bozucu nitelikte' gösterilerek 60 gün ertelenmesi kararı, akla ve mantığa sığmamaktadır. Hükümetin yapmak istediği grev kararını darbe girişimi olarak gösterip meşruiyetini tartıştırmaktır. 12 Eylül faşist darbesinin yasakları ile AKP hükümetinin yaptıkları arasında hiçbir fark yoktur. İşçi sınıfının üretimden gelen hakkı olan grev kararı en meşru ve anayasal bir haktır. Anti demokratik bir şekilde alınan grevin durdurulması kararı ile işçilerin mücadelesini engelleyerek sermayedarlara hizmet edenler yanılıyorlar. İşçiler, emekçiler bu oyunu el birliği ile bozacaktır. İktidar-Sermaye cephesine karşı işçi-emekçi cephesi gerekli demokratik cevabı verecektir. Bizler de DİSK Genel İş Sendikası Batman Şubesi olarak metal işçilerinin mücadelesi ile beraber dayanışma içerisinde olacağız. İş yerlerinde sokaklarda, alanlarda iktidarın, sermayenin saldırılarına karşı mücadele bayrağını hep birlikte taşıyacağız. Metal işçilerinin mücadelesi tüm işçi sınıfının emek sömürüsüne, kölelik sistemine karşı ortak mücadelesidir. Bu bakımdan metal işçilerinin onurlu direnişi ve mücadelesini selamlıyoruz.”

Haberin Devamı

KESK'ten grev ertelemeye tepki

Birleşik Metal İş Sendikası’nın aldığı grev kararının Bakanlar Kurulu tarafından 60 gün ertelenmesine Aydın’dan da tepki geldi. Aydın KESK Şubeler Platformu, kararın keyfi olduğunu söyledi.

Bir grup KESK üyesiyle Sevgi Yolu’nda açıklama yapan Aydın KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Şükran Teberci, grev kararının ertelenmesine sebep gösterilen 'milli güvenliği bozucu' niteliğinin bile başlı başına bir skandal olduğunu dile getirdi. Çalışanların, anayasal hakkının kullanmalarının pervasızca engellendiğini iddia eden Şükran Teberci, “Getirilen yasak, işçilerin kazanımlarını önlemek amacıyla yapıldığı ayan beyan ortadadır. Her fırsatta milli irade diye bağıran AKP’nin, işçilerin grev kararına böyle bir yasak getirmesi hükümetin, işçilerin değil patronların çıkarlarını koruduğunun açık kanıtıdır. Kaçak saraylar yapıp hukuksuzca içinde oturanların yönettiği bir ülkede, işçinin ve emekçinin hakkını araması yasak olacak ki bu devran böyle sürsün. Bu keyfi karar, yasalardaki grevlerle ilgili hükmün değişmesi gerektiğini de göstermektedir. İşçilerin grevine getirilen yasağı kınıyoruz.” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!