Finike portakalı Michelin mutfaklarında

Güncelleme Tarihi:

Finike portakalı Michelin mutfaklarında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2015 01:27

Metro’nun Türkiye’den 10 Avrupa ülkesine ihraç ettiği Finike portakalı, dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şeflerin mutfaklarında kullanılıyor.

Haberin Devamı

METRO toptancı marketlerin Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, Türkiye’de sadece belli bölgelerde üretilen Finike portakalı, Ortaca limonu, Taşköprü sarımsağı gibi coğrafi işaretli ürünlere destek vermek amacıyla Anadolu’nun farklı yörelerinden 50 coğrafi işaretli ürünü yerli ve yabancı tüketicilerle buluşturduklarını söyledi.

Geçtiğimiz yıl 10 Avrupa ülkesine 8000 ton coğrafi işaretli ürün ihraç ettiklerini kaydeden Özerkan, “Bu ürünleri desteklemek, sadece ekonomik değeri olan bir şey değil, aynı zamanda üreticiye, kırsal kalkınmaya ve biyolojik çeşitliliğe de destek demek. Amacımız Türkiye’de yerel damak tadına sahip çıkmak ancak coğrafi işaretli ürünlerle ilgili Türkiye’de gidecek daha çok yolumuz var” dedi.
Dünyanın en büyük gastronomi yarışması olan ve adını ünlü Fransız Şef Paul Bocuse’tan alan “Bocuse d’Or” yarışmasının geçen hafta Lyon’da gerçekleşen dünya finalinin ardından toplantı düzenledi. Norveç’in birinci, ABD’nin ikinci, İsveç’inse üçüncü olduğu yarışmanın ardından Özerkan, “Yarışmanın en önemli özelliği, katılımcıların yemeklerinde ülkelerine ait yerel ürünler kullanması şartı. Bizim de raflardaki ürünlerimizin yüzde 97’si yerli. Avrupa’ya ihraç ettiğimiz Türk ürünleri de dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şeflerin mutfaklarında kullanılıyor” dedi.

Haberin Devamı

179 ürünümüz coğrafi işaretli

YÖRESEL ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, 15 yıldır coğrafi işaretler konusunda çalışıyor. Tekelioğlu, “Türkiye’de 1995’ten bu yana Patent Enstitüsü tarafından bu işaret veriliyor. Türkiye’de bu etiketi almış 179 ürün var ancak bu yetersiz. Maalesef hala bir yasamız yok” dedi.

Kubilay Özerkan raflardaki ürünlerinin yüzde 97’sinin yerli olduğuna dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!