İşçiden hükümete kıdem tazminatı için yeni öneri

Güncelleme Tarihi:

İşçiden hükümete kıdem tazminatı için yeni öneri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2015 01:27

Hükümetin “Çalışanların yüzde 90’ı kıdem tazminatını alamıyor” gerekçesiyle uygulamayı düşündüğü Kıdem Tazminatı Fonu önerisine işçiden yanıt geldi. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, hükümetin kıdemini alamadıkları söylediği yüzde 90’ın 1 yıldan az çalışanlar olduğunu belirterek “1 yıl şartı kalkarsa, sorun çözülür” dedi.

Haberin Devamı

İŞÇİLER, kıdem tazminatında fon kurulmasına karşılık alternatif bir model geliştirdi. Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, “1 yıldan az çalışma süresi bulunana da kıdem hakkı getirilsin. Sorun büyük ölçüde ortadan kalkar” dedi. Kavlak, önerinin gerekçesini şöyle açıkladı:

İşçiden hükümete kıdem tazminatı için yeni öneri
BAKAN ÇELİK'DEN KIDEM TAZMİNATI AÇIKLAMASI

ÇOĞU 1 YILA TAKILIYOR
“Hükümet yetkilileri, kamuoyuna ve bize sürekli olarak ‘İşçilerin yüzde 90’ı kıdem tazminatını alamıyor’ açıklamasında bulunuyor. Ama verilere detaylı bakıldığında çalışanların kıdem almamasının işverenlerin tavrından çok mevzcuata takıldığı görülüyor. 2014 yılı verilerine göre 20 bin kişiden 2 bini kıdem tazminatını alabilmiş. Ben iddia ediyorum, bu 20 bin kişiden 15 bini 1 yıldan az çalıştığı için tazminat alamamış durumdadır. Kıdemle ilgili sorunların aşılması için sürekli olarak tazminatların bireysel hesaba dönüştürülmesi fikri işleniyor. Oysa hiç gerek yok. Kıdem tazminatlarının bireysel hesaba yatırılması ve fonlarla yönetilmesini içeren yeni sisteme tüm kesimlerin çekincesi var. Bu kadar kapsamlı bir değişiklik yapılmadan da çalışanların sorunu aşılmak isteniyorsa düzenleme yapılabilir. Bunun için de bizim önerimiz tek maddelik yasa değişikliğiyle, 1 yıldan az çalışana da kıdem tazminatı alma hakkı verilmesi. Böyle bir durumda çalışanların mağduriyeti büyük ölçüde ortadan kalkar. Üstelik bilginin bu kadar hızlı yayıldığı bir ortamda çalışana verilmiş bir hakkın kaybolması söz konusu olamaz. Biz de çalışanlar da hakkının takipçisi oluyor zaten. Artık eskisi gibi değil kıdem tazminatını alamayan çalışan sendikaların avukatlarına başvuruyor, kendi yasal haklarını kullanıyor ve büyük ölçüde alıyor; yeter ki o işyeri iflas etmemiş olsun.”

Haberin Devamı

İşçiden hükümete kıdem tazminatı için yeni öneri
GİDEN KIDEM GELEN FON

TARTIŞMA YENİDEN BAŞLADI
Uzun süredir gündemde olan kıdem tazminatı konusu geçen hafta yapılan açıklamalarla tekrar gündeme geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, seçim öncesinde bu konuda bir düzenleme yapılabileceği sinyalini verdi ve “Taraflarla görüşüyoruz. Şu andaki uygulama sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Amaç bütün işçilerin bu haktan yararlanmasını sağlamaktır. Hak kaybı programımızda söz konusu değildir. Umarız diyalogla seçimlere kadar çözüleceğini düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

hboyacioglu@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!