2 milyon istedi, 27 bine kamulaştı

Güncelleme Tarihi:

2 milyon istedi, 27 bine kamulaştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2015 01:06

İstanbul Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe bölgesi kentsel dönüşüm süreci ile sıkça gündeme geliyor. Bölgede 4 yıl önce başlayan süreç, yapılan plan değişiklikleri, hak sahipleri ile firmaların anlaşma zorluğu nedeniyle rayına girmedi.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm kapsamında bir alanda hak sahiplerinin 3’te 2’si anlaşma yaparsa, kalan bölüm için kamulaştırma uygulanması planlanıyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sürecin anlaşma ile çözülmesi için kamulaştırmalarda ağır ilerledi. Hem inşaat firmalarının hem de anlaşma yapıp, yeni evine geçmeyenlerin baskısı ile kamulaştırma da hız kazandı ve ilk acele kamulaştırma uygulandı. Bölgede faaliyet gösteren Vartaş İnşaat’ın proje alanında 2 parseldeki 5 hak sahibi için İstanbul Anadolu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi kamulaştırma kararı aldı.

KAMULAŞAN ALAN HAZİNEYE GEÇTİ

Kamulaştırma bedelinin metrekare için 9 bin TL olduğunu belirten Vartaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, “Biz yüzde 100 anlaşmak istedik ama olmadı. 36 ay imza atmayanları bekledik. 2 parselde bir 3 metrekare biri 257 metrekare olan arsalar vardı. Bekleme süresinde hak sahiplerine toplam ayda 1 milyon 70 bin kira ödüyoruz. 3 metrekare yeri olan anlaşmak için ‘2 aylık kira bedelini bana ver’ dedi. Yani 2 milyon lirayı aşan bedel istedi. Şimdi metrekaresi 9 bin liradan kamulaştı” diye konuştu. Kamulaştırma kararının 6 Ocak’ta alındığını belirten Barata, kamulaşan alanın Hazine’ye geçtiğini, kendilerinin Hazine ile kat karşılığı anlaşma yapacaklarını dile getirdi. Barata, Bakanlığın aldığı yeni kararla kentsel dönüşüm projelerinde daire paylaşımı olmadan ruhsat verilmediğini, firmalarca SPK lisanslı kurumlara hak sahiplerinin payları konusunda raporlar hazırlatıldığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Sahte avukatlar
kol geziyor

KENTSEL dönüşüm sürecinde vatandaşların suiistimal edildiğini belirten Ömer Faruk Barata, “Son dönemde Fikirtepe’de sahte avukatlar kol geziyor. Vatandaşı dolandırıp, bir imzayla tüm yetkilerini alıyorlar. Bu şekilde bölge halkın yüzde 5’i imza vermiştir” dedi. 57 yapı adası bulunan Fikirtepe’de, yüzde 100 anlaşma yapan 12 yapı adası, yapı ruhsatı alan 6 yapı adası bulunuyor. Bölgede 12 uzlaşma toplantısı yapan bakanlık, 20 yapı adasına kamulaştırma tebliği yolladığı, 5 yapı adası mahkemeye intikal etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!