28 CEO Obama’ya not verdi, Trump ‘İşe alırdım’ dedi

Güncelleme Tarihi:

28 CEO Obama’ya not verdi, Trump ‘İşe alırdım’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2009 00:10

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da 6 ayını doldurdu. ABD’li 28 şirketin CEO’ları ise Obama’nın başkanlık koltuğundaki 6 aylık performansını değerlendirdi.

Haberin Devamı

CEO’lar arasında Obama’ya zayıf not verenlerin aksine, onu başarılı buldukları için işe almak isteyenler de çıktı. Businessweek dergisi son sayısında Başkan Obama’nın iş dünyasıyla ilişkisini kapak konusu yaptı. Obama ile Oval Ofis’te bir röportaj yapan dergi, ABD’nin önde gelen şirket CEO’larından ise Başkanı değerlendirmelerini istedi. Bazı CEO’lar Obama’nın aldığı kararları cesur bulurken, bazıları çok fazla işi aynı anda yapmanın olumsuz sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu. Obama için en ilginç yorum emlak kralı Donald Trump’tan geldi. Trump, ABD’de yayınlanan ‘Çırak’ adlı televizyon programındaki rolünden de esinlenerek, Obama için, “Onu işe alırdım” dedi.

Hayal kırıklığının nedeni gerçekçi olmayan beklenti

Novartis CEO’su Daniel Vasella: “Obama doğru yolda ilerliyor. Başlangıçta büyük beklentiler vardı. Eğer bir hayal kırıklığı söz konusu olursa, bu insanların gerçekçi olmayan beklentileri yüzünden olacaktır. Obama, finans ve bankacılık felaketinden işsizlikteki büyük artışa kadar çok zor koşullarda bir miras aldı. Amerikalıların servetlerinin önemli bir bölümünü kaybettiği, tasarrufa yöneldiği bir durum yaşıyoruz.”

Haberin Devamı

İyi iş çıkarıyor başarılı görünüyor

ABD’li emlak kralı ve Trump Organization CEO’su Donald J. Trump: “Onu (Obama’yı) işe alırım. Büyük bir karmaşaya devraldı ve onu iyi yönetiyor. Önünde çok yıldırıcı bir görev var, ama bunu başaracak gibi gözüküyor. Ulusal ve uluslararası konularla birlikte ilgileniyor. Ziyaret ettiği ülkelerde sıcak karşılanıyor. Bu önceki yönetime (Bush yönetimi)göre önemli bir değişimi gösteriyor. OPEC’e ve orada neler olduğuna daha fazla dikkat etmeli, ama genel olarak çok iyi bir iş çıkardığına inanıyorum.”

Çabuk verilen yanıt uygun oldu

Motorola CEO’su Gregory Q. Brown: “Canlandırma paketinin hızla devreye alınması çok olumlu bir adımdı. Ekonomi ve şirketlerin acil şekilde finansal canlandırmaya ihtiyacı vardı. Obama yönetiminin buna çabuk ve derinlemesine yanıtı uygun oldu Vergi gelirlerinin artırılmasına ihtiyaç olduğunu anlıyorum. Ancak, ABD’li şirketler rakipleriyle rekabet edebilir olmalı.” 

Haberin Devamı

Performansına ‘F’ veriyorum

ABD’li petrol şirketi Anadarko Petroleum’un Başkanı James T. Hackett: “Obama’nın performansına ‘F’ (zayıf) veriyorum. Olmayan şeylerin bize anlatıldığını düşünüyorum. Dışişleri politikasında ise oldukça fazla iyi şey görüyorum. Dünyanın geri kalanı ‘alçakgönüllülük’ enjekte edildiğini görüyor. Obama, bu anlamda başarılı.”

Hiçbir ABD Başkanı böyle göreve gelmedi

Dreamworks Animation CEO’su Jeffrey Katzenberg: “Yakın tarihte hiçbir ABD Başkanı, Obama kadar zorlu bir dönemde göreve gelmedi. Bence sıradışı bir performans gösterdi. Birçok karar alacak bazıları yanlış olabilir.”

Yönetim kabiliyeti beklentilerimi aştı

Nasdaq OMX CEO’su Robert Greifeld: “Başkan, birçok zorlu sorunumuz olduğunun farkında ve bu sorunlara yenilikçi çözümler getirmek istiyor. Ancak, kısa zamanda çok iş yapmaya çalışması endişeleri artırıyor. Obama, yönetim kabiliyeti açısından beklentilerimi aştı. Ayrıca, Obama vergi ve ticaret politikaları konusunda fazla ihtiyatlı davranıyor.”

Haberin Devamı

Bir tek kelime eksik: Rekabet

Dell’in kurucusu CEO’su Michael S. Dell: “Canlandırma paketinin parçası olan geniş-bant internet ağı, sağlık, ve IT yatırımlarının iyi kararlar olduğunu düşünüyoruz. Birçoğu gibi bizimde tek endişemiz, birçok tartışmada ‘rekabet edebilirlik’ kelimesinin bulunmaması. Bütün bu adımlar Amerika’yı nasıl daha rekabetçi yapacak? Bu Washington’da daha sık kullanılması gereken bir cümle.”

Obama: İş dünyasının karşısında değilim

ABD Başkanı Barack Obama, başta sağlık reformu ve vergiler olmak üzere aldığı radikal kararlar nedeniyle iş dünyasından gelen tepkilere, “Ben iş dünyasının karşısında değilim” yanıtını verdi. Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te yönetiminin ilk 6 ayını Businessweek’e değerlendiren Başkan Obama, ABD’nin önde gelen şirketlerinin CEO’ları tarafından özellikle zenginlerden alınan gelir vergisinin artırılması konusunda yapılan eleştirilere karşı kendini savundu. Obama, şöyle konuştu: “6 aydır görevdeyim. Şimdiye kadarki vergi politikam, çalışan kesimin yüzde 95’inin gelir vergisi oranlarını düşürmek oldu. Vergi artışı getiren hiçbir yasayı henüz daha imzalamadım. Bu noktaya kadar, iş dünyasına yardımcı olmayı amaçlayan politikaları devreye soktuk. Bizim iş dünyasının karşısında olduğumuzu düşünenler, onları 34 ay önce ateşin içinden çıkardığımızı unutuyorlar. Hükümet tarafından sağlanan garantiler sayesinde iş modellerini sürdürebilmenin tadını çıkarıyorlar. Bu nedenle de bizim bir şekilde iş dünyasının karşısında olduğumuzu duyunca, benim için şüpheci yaklaşmak hiç de zor olmuyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!