ABD'de işsizlik düşmesine rağmen dolar değer kaybediyor

Güncelleme Tarihi:

ABDde işsizlik düşmesine rağmen dolar değer kaybediyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2015 16:15

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin üstünde gelmesine rağmen dolar TL karşısında değer kaybetti. Dolar 2.2880 TL'ye kadar geriledi.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası tutanaklarında, faiz artırımında "acele edilmeyeceği" sinyalinin gelmesi üzerine artan küresel risk iştahı güne 2.30 liranın altına inerek başlayan dolar, işsizlik verileri sonrasında 2.2880 liraya kadar geriledi.

ABD'de Aralık ayında 252 bin tarım dışı istihdam yaratıldı. İşsizlik yüzde 5.6'ya gerilerken 2008'den bu yana en düşğk seviyesine geldi. 2014'te yaratılan 2.9 milyonluk istihdam ise 1999'dan bu yana en iyi rakam.

Ancak özellikle geçen sene ABD'den gelen tarım dışı istihdam rakamları yüksek çıkınca yükselmeye başlayan dolar bu kez TL karşısında geriledi. Uzmanlar istihdam rakamının iyi olmasına rağmen ABD'de ücretlerde Aralık ayında iyileşme gerçekleşmediğini, bunun da düşen petrol fiyatlarıyla birlikte enflasyonu beklentinin altında seviyeye getirebileceğini belirtti. Amerikan Merkez Bankası (Fed) 2015'te yapması beklenen faiz artırımının zamanlaması için uzun süredir enflasyonun yükselmesine ve işsizliğin düşmesine işaret ediyor.

Haberin Devamı

Fed Üyesi Charles Evans da istihdam verisinin ardından yaptığı açıklamada sürdürülebilir işsizlik orannın yüzde 5,25 olması gerektiğini söylerken faiz artırımı konusunda sabırlı olunmasını 2016'dan önce faiz artırılmaması gerektiğini belirtti. Uzmanlar bu açıklamanın da dolar/TL kurunda yumuşatıcı etki yaratabileceğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!