Babacan: Türkiye ekonomisinin kaderi Avrupa'ya bağlı

Güncelleme Tarihi:

Babacan: Türkiye ekonomisinin kaderi Avrupaya bağlı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2015 19:22

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, 7’nci Büyükelçiler Konferansı’na katıldı.

Haberin Devamı

Ankara’daki konferansta konuşan Babacan, düşük petrol fiyatlarının Türkiye için iyi bir gelişme olduğunu kaydederek "Stratejik değişiklikler, ülkelerin temel politika tercihlerindeki değişiklikler petrol üretimiyle alakalı bu tabloyu hemen değiştirebilir. Elimizde çok kanıtlanmış bir bilgi olmasa da yine de Rusya ve İran ile alakalı özellikle bir politikadır, diye bir teoriye de yanlış demememiz lazım. Muhtemelen bunlar da işin içinde olabilir. Sonuç itibariyle baktığımızda düşük petrol fiyatı Türkiye için çok iyi bir şey. Belki Rusya ile olan ticaretimiz olumsuz etkilenecek, Rusya’dan belki turist daha az gelecek ama resmin tümüne baktığımızda düşük petrol fiyatları bizim için son derece faydalı" dedi.

"BİZİM EKONOMİMİZİN KADERİ AVRUPA’NIN KADERİYLE BAĞLI"

Konuşmasında Avrupa ekonomisinin seyrinden bahseden Babacan, "İstihdam açısından en sıkıntılı bölgenin Avrupa olduğunu görüyoruz. Avrupa bizim için çok önemli çünkü en büyük ticaret ortağımız hala en büyük ticaret ortağımız ve doğrudan sermaye girişinin en çok olduğu bölge bizim için Avrupa. Bizim ekonomimizin kaderi Avrupa’nın kaderiyle bir miktar bağlı. Çok güçlü olamasa bile orada bir bağlılık var. Dolayısıyla Avrupa ekonomisindeki en ufak toparlanmanın bize olumlu yansımaları çok hızlı olabiliyor. Bozulmanın da olumsuz yansımaları yine olabiliyor" ifadelerini kullandı.

"DÜŞÜK PETROL FİYATI TÜRKİYE İÇİN ÇOK İYİ BİR ŞEY"

Piyasada düşük petrol fiyatlarının birkaç yıl daha devam edebileceği beklentisinin hakim olduğunu belirten Babacan, yavaş yavaş bir artış trendinin olabileceği ihtimalini de vurgulayarak "Stratejik değişiklikler, ülkelerin temel politika tercihlerindeki değişiklikler petrol üretimiyle alakalı bu tabloyu hemen değiştirebilir. Burada arz talepten tutun da yüksek petrol fiyatlarının alternatiflere doğru ülkeleri ve insanları yönlendirdiği mevcut petrol üreticilerinin artık yeni alternatif çıkmasın diye elindeki petrolü biraz daha düşük fiyattan satıp alternatif modalitelere engel koymak istemeleri gibi pek çok faktör söz konusu olabilir. Elimizde çok kanıtlanmış bir bilgi olmasa da yine de Rusya ve İran ile alakalı özellikle bir politikadır, diye bir teoriye de yanlış demememiz lazım. Muhtemelen bunlar da işin içinde olabilir. Sonuç itibariyle baktığımızda düşük petrol fiyatı Türkiye için çok iyi bir şey. Belki Rusya ile olan ticaretimiz olumsuz etkilenecek, Rusya’dan belki turist daha az gelecek ama resmin tümüne baktığımızda düşük petrol fiyatları bizim için son derece faydalı" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!