279. madde uyanıklığı Maliye'den dönüyor

Güncelleme Tarihi:

279. madde uyanıklığı Maliyeden dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

BANKALARIN, ellerindeki devlet kağıtlarını Vergi Kanunu'nun 279'uncu maddesinden kaçırmak için yaptıkları bilanço operasyonu Maliye Bakanlığı'na takıldı. Maliye, ticari portföyde bulunan kağıtları da 279'uncu madde kapsamına alan bir tebliğ hazırladı.

BANKALAR, ellerindeki tahvil ve bonoları, Vergi Kanunu'nun 279'uncu maddesinden kaçırırken, Maliye Bakanlığı'na yakalandı. Maliye Bakanlığı, 279'uncu maddeye göre ellerindeki tahvil ve bonoların değeri üzerinden bu ay ödemeleri gereken vergiden kaçabilmek için, bankaların bu kağıtları yatırım fonlarından, ticari portföylerine aktardığını belirledi. CNN Türk'ün haberine göre, Maliye Bakanlığı bu gelişme üzerine bir tebliğ hazırlığı başlattı. Önümüzdeki günlerde yayınlanması beklenen tebliğ ile, bankaların ticari portföylerindeki devlet kağıtları da 279'uncu madde kapsamına alınacak.

Önceki gün özellikle Hazine tahvillerinin faizlerinde yaşanan yükselişin, bu gelişmelerden kaynaklandığı yorumunu yapan CNN Türk, hükümetin 2000 yılı bütçesinde Vergi Kanunu'nun 279'uncu maddesinden 1.2 katrilyon liralık gelir beklediğini hatırlattı.

Bankaların, ellerindeki devlet kağıtlarının vergilendirilmesiyle ilgili düzenleme Vergi Kanunu'nda olduğu halde birkaç yıl ertelenmişti. 57'inci hükümet 279'uncu maddeyi uygulamaya koyunca özellikle kamu kağıdı portföyü yüksek olan bankalar huzursuz oldu.

VERGİ PLANLAMASI!

Bankalar, 1999 yılı bilançolarında, devlet kağıtlarını 279'uncu madde kapsamından kurtarabilmek için, ‘‘vergi planlaması’’ adıyla teknik anlamda bazı kaçış yolları buldu. Bankalar yatırım fonlarında bulundurdukları tahvil ve bonoları, yıl sonunda vergisini ödememek için yatırım fonlarından alıp, ticari portföylerine koydular.

Bu kağıt aktarma operasyonuyla bankalar, yatırım fonlarındayken vadesi dolmasa da, yıl sonu itibarıyla vergi verecekleri kağıtlara, ticari portföylerinde, vade bitiminde vergi vereceklerdi. Böylece, devlet kağıtları için ödeyecekleri vergiyi, bu kağıtların vade bitimine kadar erteleyebiliyorlardı.

Ancak, Maliye Bakanlı, bankaların bu operasyonuna ‘‘çomak’’ sokmaya hazırlanıyor. Bakanlık, bankaların ticari portföylerinde bulunan kamu kağıtlarını da 279'uncu madde kapsamına alacak tebliği imzaya açtı. Tebliğin birkaç gün içinde yürürlüğe girmesi için çalışan Bakanlık, 279'uncu madde vergilerinin ödeneceği 15 şubat'a kadar tebliği çıkarmak istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!