"Türkiye ve Rusya'da büyük fırsatlar var"

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ve Rusyada büyük fırsatlar var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2015 01:37

Türkiye’nin genç fon yöneticilerinden ve Larry King’in programına katılan 3. Türk olan TanTO Capital Partners Kurucu Ortağı ve CEO'su Ozan Özkural Türkiye’de reformların gerçekleşeceğini ve bölgenin iş merkezi olacağını söyledi. Özkural’a göre kriz ile sarsılan Rusya’da uzun vadeli fırsatlar var.

Haberin Devamı

Uzun yıllar Merrill Lynch’in yatırım bankacılığı biriminde görev yapan ve 2012’de kısa bir süre Rusya’nın ikinci büyük bankası VTB’nin Türkiye ofisini yöneten Ozan Özkural Suudi ortağı ile kurduğu 300 milyon dolarlık fonu TanTO Capital Partners’ı Şubat ayında çıkarmaya hazırlanıyor. Yurtdışında finans dünyasının dikkat çeken yetenekleri arasında değerlendirilen ve efsanevi televizyoncu Larry King’in programına Recep Tayyip Erdoğan ve Mehmet Öz’den sonra katılan üçüncü Türk olan Ozan Özkural Suudi ortağı ile kurduğu TanTO Capital Partners fonunun Türkiye ofisini de hizmete açacak. Dünya ekonomisine yönelik hurriyet.com.tr'ye değerlendirmelerde bulunan Ozan Özkural’a göre Türkiye yakın gelecekte öneminin daha da artacağını belirtti.

"TÜRKİYE BÖLGENİN İŞ MERKEZİ OLACAK”
Dünyanın yeni büyüme merkezleri olan Afrika, Ortadoğu ve Rusya gibi bölgelere yakınlığının Türkiye’nin önemli bir avantajı olduğunu belirten Özkural “Global bir fon olacak TanTo Capital için Türkiye’de ofis açmamızın en önemli gerekçelerden biri . Afrika, Ortadağu Rusya gibi bölgelerde işlerin yürüyeceği merkez Türkiye olacak olması. Türkiye’de gelişen ülke olarak çeşitli dalgalanmaların yaşanması doğal. Keza gelişmiş ülke olma hedefi olarak Türkiye’de reformların yapılacağını düşünüyorum. Türkiye’nin temel avantajıları var. İşgücü, yönetim kalitesi bölgesindeki diğer ülkelere göre çok yüksek. Diğer gelişmekte olan ülkelere göre çok daha şeffaf bir ülke. Global odaklı bir fonun kurucusu olarak Türkiye’de ofis açma kararımızın ana sebebi de bu” diye konuştu.

Haberin Devamı

“RUSYA’DA BÜYÜK POTANSİYEL VAR”
Fonlarını global çapta iş fırsatlarını görerek yöneteceklerini belirten Özkural, yaygın görüşün aksine Rusya’da uzun vadede büyük bir fırsat olduğuna dikkat çekiyor. Rusya’da piyasayı tanıyanların iyi analiz etmesi, tanımayanların ise uzak durması gerektiğini belirten Özkural “Rusya’da ilerisi için büyük fırsat var. Rusya’yı yaptırımlar ve petrol fiyatlarının düşmesi ciddi bir etki yarattı. Rublenin devalüe olması şirketlerin üzerindeki baskıyı biraz azalttı. Rusya’nın en büyük engeli büyük şirketlerin borçlarını finans etmesini kolay yapamayacaklarını. Rusya zor bir coğrafya. Buradaki jeopolitik gelişmeler çok önemli olacak kısa vadede. Ama uzun vadede Rusya’da çok büyük fırsat var. Rus piyasasını bağlantılarınla görebiliyorsan, hangi işte fırsat olduğunu da tespit edebilirsin. Eğer Rus piyasasını analiz edemiyorsan oraya hiç dokunma. Ancak uzun vadede fırsatlar çıkacaktır. Rusya’nın iç piyasasında ufak oyuncular sallanabilir. Tüketime dayalı şirketler sekteye uğrayacak. Ruble düştü insanlar kendini fakir hissedecek. İç piyasaya dönük Rus şirketlerini zor dönem bekliyor. Ufak ve orta ölçekli Rus şirketler için tehlike büyük. Ancak büyük Rus şirketleri batmaz. Orta ve uzun vadede Rusya iyi bir yatırım, kısa vade için tehlikeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

“PETROLDE 50-60 DOLAR DENGELİ BİR ARALIK”
Petrol fiyatlarını da değerlendiren Ozan Özkural Brent petrolde 50-60 dolar aralığının dengeli bir fiyat olduğunu ve bu fiyatın Türkiye’yi çok olumlu etkileyeceğini belirtti. Özkural “Petrol fiyatlarındaki düşüşünde önemli faktörler Çin’de talep azalması, ABD kaya gazı, ve jeopolitik hareketler. ABD ve İran yaklaşmaya devam edecek, ABD’nin bir numaralı politikası İran’ı açmak. Bu Obama yönetiminde olmaz Senato’da takılır ama bundan sonra İran’ın piyasalara açılması beklenebilir. Buna karşılık Suudi Arabistan da fiyatlar istediği kadar düşsün bakalım kim dayanabilecek diyor. Sağlıklı olanı arz talep dengesinde fiyatların seyretmesi. OPEC de serbest piyasaya bırakıyor. Bu Türkiye’yi çok olumlu etkileyecek. Dünya ekonomisine de uzun vadede ivme kazandıracak bir gelişme. Brent petrol için 50-60 dolar aralığı dengeli bir aralık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!