400 milyar dolar teröre değil yatırıma

Güncelleme Tarihi:

400 milyar dolar teröre değil yatırıma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2014 11:13

Türkiye’nin yarım asırlık terör sorununa neşter vuran ‘Çözüm Süreci’nin perde arkası aralanıyor. Gazeteci-Yazar Ercan Baysal’ın imza attığı ‘Türkiye’nin Kronikleşen Terör Sorununa Ekonomi Reçetesi/ ÇÖZÜM’ adlı eser kronikleşen sorunu dünden bugüne, sosyal-ekonomik gelişmelerle masaya yatırıyor.

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisine 400 milyar doların üzerinde maliyeti olan terör ile istikrar ve kalkınma arasındaki ilişkiyi irdeliyor. Baysal, Türkiye’de son 50 yılda yaşanan terör olaylarını inceleyip, kalkınma ve istikrara etkilerini hesaplamış. AK Parti’nin şekillendirdiği ve uygulamaya soktuğu ‘Çözüm Süreci’nin hayata geçmesi durumunda ülke ekonomisinin 100 milyarlarca dolar kâra geçeceğini söylüyor. Çalışma ayrıca tüm yönleriyle demokratikleşme paketini, Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) kalkınma planlarını, Güneydoğu Anadolu Projesi’ni (GAP) inceleyip, kalkınma ve istikrara reel katkılarını da ortaya koyuyor.

Eserde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın çözüm sürecinin ekonomiye katkısına dair değerlendirmelerine yer veriliyor. Kalkınma Bakanı Yılmaz, çözüm sürecinin bölgedeki ihracatı artıracağını, Maliye Bakanı Şimşek bölgedeki can kaybını bitireceğini, Tarım Bakanı Eker de Türkiye’nin birlik ve beraberliğini artıracağı tespitlerini yapıyor.

Haberin Devamı

‘Türkiye’nin Kronikleşen Terör Sorununa Ekonomi Reçetesi/ ÇÖZÜM’ tek parti iktidarlarında ülkenin daha fazla ve hızlı kalkındığını somut verilerle ortaya koyuyor. Yazar bu veriye ulaşmak için 1980’den bugüne kadar iktidara gelen tek parti hükümetleri ile koalisyon hükümetlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yönelik çalışmalarını karşılaştırıyor.

Yazar, Kürt meselesinin çözümü için daha önce farklı çalışmalarda dile getirilen OHAL’in kaldırılması, Kürtçe TV yayınının serbest bırakılması, Kürtçe isimler üzerindeki yasakların kaldırılması, yerleşim birimlerinin isimlerinin iade edilmesi gibi çok sayıda uygulamanın son birkaç yıl içerisinde hayata geçirilmesinin ekonomiye, bölgeye ve kalkınmaya etkilerini de ölçüyor. Kitap, önümüzdeki dönemde terör örgütünün sadece siyasi zemine oturması, kalkınma ödeneklerindeki artışın devam ettirilmesi, teşvik uygulamalarının sürmesi ve demokratikleşme paketlerinin devamı ile birlikte Güneydoğu Anadolu’daki refahın hızlı bir şekilde artacağını öngörüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!