Fabrikasının elektriğini güneşten sağlıyor

Güncelleme Tarihi:

Fabrikasının elektriğini güneşten sağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2014 01:40

Adıyaman'da bir girişimci fabrikasının elektriğini, iş yerinin çatısına 710 bin lira maliyetle kurduğu güneş enerjisi santralinden elde ediyor. Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde 2006 yılında bulgur ile şeker üretim ve paketleme tesisi kuran 36 yaşındaki Fehmi Yılmaz, elektrik fiyatının yükselmesi ve faturaların kabarık gelmesi nedeniyle iş yerinin elektriğini üretmek için çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Bir arkadaşının güneş enerjisi santrali kurmasını tavsiye etmesi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'na başvuran Yılmaz, projesinin onaylanmasının ardından fabrikasının çatısına güneş enerjisi sistemi kurdurdu.

Çatıya 800 güneş enerji paneli ve 8 invertör yerleştiren Yılmaz, 200 kilovat elektrik üretim kapasitesine sahip sistem sayesinde fabrikasında bulgur ve şeker üretiyor.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, Adıyaman'ın, coğrafi yapısı bakımından yılın büyük bir bölümünün güneşli geçtiğini söyledi.

Bunu değerlendirmek amacıyla kurulan sistemin 710 bin liraya mal olduğunu belirten Yılmaz, bunun da 350 bin lirasının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hibe olarak verildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Santralde kış şartlarında aylık 20 bin kilovat saat üretim gerçekleştiğini dile getiren Yılmaz, "Bu sayede yaklaşık 4 bin lira gelen elektrik faturası sıfıra indi" dedi.

Yaz aylarında elektrik üretiminin artacağına işaret eden Yılmaz, fazla elektriği de TEDAŞ'a satmayı planladığını vurguladı.

Tarıma dayalı sanayi işletmelerine güneş enerjisi santrali kurmalarını tavsiye eden Yılmaz, "Bu sistemi kuran işletmeler faydasını kısa sürede göreceklerdir. Şu anda fabrikamızda kullandığımız elektriği üretmenin gururunu yaşıyoruz" diye konuştu.

"Bu tür projeler kendilerini 6-7 yıl içerisinde amorti etmektedir"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Adil Alan da yıllık ortalama 252 günlük güneşli gün sayısıyla Adıyaman'ın güneş enerji sistemleri için önemli konuma sahip olduğuna dikkati çekti.

Bakanlığın tarımsal sanayi faaliyeti gösteren işletmelerin güneş enerjisi üretim tesisi kurmaları halinde yüzde 50 hibe desteği verdiğini vurgulayan Alan, şunları kaydetti:

"Geçen yılın verilerine baktığımızda ülkemizin cari açığının 65 milyar doları bulduğunu, bunun yaklaşık 53 milyar dolarının doğalgaz ve petrole ödediğimizi görüyoruz. Bakanlık olarak teşvik ettiğimiz bu tür yatırımların önemli olduğuna inanıyoruz. Geçen yıllarda bu tür projelerde verdiğimiz hibe desteği 400 bin lira iken gelecek yıl itibariyle 1,5 milyon liraya yükseltildi. Bu tür projeler kendilerini 6-7 yıl içerisinde amorti etmektedir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!