'Herzlichen Glückwunsch' diye diye dolandırdılar

Güncelleme Tarihi:

Herzlichen Glückwunsch diye diye dolandırdılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2014 14:08

İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, Türkiye’ye tatile gelen Alman turistleri hediye lüks otomobil kazandıklarını söyleyerek 10 milyon euro dolandıran çeteyi çökertti. 71 kişi gözaltına alınırken, 1163 Alman’ın dolandırıldığı belirlendi. Almanları dolandıran şahıslar telefonla Alman turistleri arayıp, "Tebrik ederiz (Almanca: 'Herzlichen Glückwunsch') Vergi ve noter devir işlemleri için 6 bin euro göndermeniz gerekiyor" diyorlardı.

Haberin Devamı

İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, Türkiye’ye tatile gelen Alman turistleri hediye lüks otomobil kazandıklarını söyleyerek 10 milyon euro dolandıran çeteyi çökertti. 71 kişi gözaltına alınırken, 1163 Alman’ın dolandırıldığı belirlendi. Mali Şube ekiplerinin yaptıkları çalışmaya göre; çete, ilk aşamada call center(arama merkezi) ofisleri kurdu. Çok iyi Almanca bilen elemanlar buldu. Türkiye’ye tatile gelen Alman turistlerin telefon numaraları temin edildi. Daha sonra Almanya’dan telefon hattı alındı. Almanya’dan temin edilen telefon numaralarıyla, ‘voice over’ adı verilen internet sistemi üzerinden Almanlar arandı. Bu aramalarda çete üyeleri kendilerini Alman bankacı ve noteri olarak tanıtırken, aramaların Almanya’dan yapıldığı yönünde algı oluşturuldu. Almanlar kendilerini arayan numaraları aradıklarında Alman numarası gördüklerinden şüphelenmedi.

Haberin Devamı

LÜKS ARABALARINA KAVUŞAMADILAR

Aramalarda, “Türkiye’deki tatilinizde yapılan çekiliş belli oldu. Lüks bir otomobil kazandınız. Tebrik ederiz (Almanca: 'Herzlichen Glückwunsch') Vergi ve noter devir işlemleri için 6 bin euro göndermeniz gerekiyor” denildi. Parayı gönderen Almanlar’a, yeni tuzaklar kuruldu. Bulgar gümrüğünde problem olduğu söylendi yine para istendi. Yine para gönderilirse Türk makamlarının problem çıkardığını, araca haciz konulduğunu, haczin kaldırılması için paraya ihtiyaç olduğunu söyleyerek yine para istendi. Bu şekilde aranan Alman dolandırıldığını anlayana kadar parası alındı. Almanlar lüks arabalarına bir türlü kavuşamadı. Dolandırılan Almanlar, adli makamlarına şikayetleri iletti. Yapılan araştırmada kurbanların ortak özelliklerinin Türkiye’de tatil yaptıkları anlaşılınca Türk dolandırıcılık çetesiyle karşı karşıya kalındığı anlaşıldı. Alman makamları şikayet dosyalarını Türk Emniyeti’ne gönderdi.

TATİL MERKEZİNE HARCADILAR

Gelen başvuru üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, araştırma başlattı. Aylar süren çalışmada, 1163 Alman turistin yaklaşık 10 milyon Euro dolandırıldığı anlaşıldı. Mali Şube ekipleri yaptıkları araştırmada, dolandırıcılık çetesini deşifre etti. Çetenin İstanbul ve İzmir’de kurduğu call center ofisleri belirlendi. Çete üyelerinin adreslerinin de belirlenmesiyle operasyona geçildi. Dün sabah saatlerinde başlayan eş zamanlı baskınlarda 71 çete üyesi yakalandı. 71 kişi emniyette sorguya alınırken, gözaltı sayısının artacağı belirtildi. Çete üyelerinin vurgun paralarını yurtdışındaki tatil merkezlerinde harcadıkları belirlendi.

Haberin Devamı

ceaydin@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!