'Durum iyi ancak 2015 zorlu geçecek'

Güncelleme Tarihi:

Durum iyi ancak 2015 zorlu geçecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2014 12:59

İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) tarafından yapılan "Hocaların Gözüyle 2015 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması"na göre, küresel risklere rağmen Türkiye ekonomisinin mevcut durumu iyi, ancak 2015 zorlu geçecek.

Haberin Devamı

İEAD'dan yapılan açıklamaya göre, "Hocaların Gözüyle 2015 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması" hocaların dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirme ve beklentilerini ortaya koydu.

İEAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, anket sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, ekonomi hocalarının 2015 yılında dünya ve Avrupa ekonomisinden umutlu olmadığını ifade etti. "2015 yılında dünya ekonomisinden umutlu musunuz?" sorusuna, ankete katılanların yüzde 64'ünün "Hayır" cevabı verdiğini aktaran Bilgin, hocaların Avrupa konusunda daha da karamsar olduklarını belirtti.

Bilgin, "Hocaların yüzde 74'ü, 2015 yılında Avrupa'daki ekonomik krizde belirgin bir iyileşme beklemiyor" bilgisini verdi. Dünya ve Avrupa ekonomisine ilişkin olumsuz beklentiye karşın, hocaların ABD ekonomisiyle ilgili beklentilerinin pozitif olduğunu kaydeden Bilgin, "Hocaların yüzde 70'i 2015 yılında ABD ekonomisinde belirgin bir canlanma bekliyor. Ayrıca yüzde 79'u Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) 2015 yılında faizleri artıracağını öngörüyor. Ancak yüzde 60'dan fazlası, Fed'in faizleri yılın ikinci yarısında artıracağını bekliyor. Öte yandan, hocaların gelişmekte olan ekonomilere ilişkin beklentileri ise genel olarak olumsuz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"Yüzde 3-4 civarında büyüme bekleniyor"

Araştırmaya sonuçlarına göre, Türkiye'nin ekonomik durumunu "normal" veya "iyi" şeklinde değerlendirenlerin oranı yüzde 67 iken, "kötü" olarak değerlendirenlerin oranında ise önceki yıla göre bir artış meydana geldi.

Gelecek yıl büyüme hızının yüzde 2 ve üzerinde olacağını tahmin eden hocaların oranı yüzde 92'yi buldu. Ancak hocaların yüzde 81'i yüzde 2-4 aralığında bir büyüme öngördü. Yüzde 3 ve üzerinde bir büyüme hızı bekleyenlerin oranı ise yüzde 51'de kaldı. Dolayısıyla büyüme oranı ağırlıklı olarak yüzde 3-4 civarında bekleniyor. Buna rağmen, hocaların yüzde 57'si 2015 yılının "zorlu" geçeceğini düşünüyor.

Büyüme hızındaki yavaşlamaya bağlı işsizlik ve durgunluk önemli sorunlar olarak öne çıksa da hocaların yüzde 34'üne göre en önemli sorun işsizlik. Hocaların yüzde 27'si seçimler ve politik istikrarı risk unsuru olarak görüyor. Bu çerçevede, ankete katılanların yarısı 2015 yılındaki seçimlerin ekonomik istikrarı olumsuz etkileyebileceğini düşünüyor. "Seçimler ekonomik istikrarı etkilemez" diyenlerin oranı yüzde 36, "olumlu etkiler" diyenlerin oranı ise yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın dış ve iç riskler karşısında izlediği politikaları, hocaların yüzde 43'ü "iyi", yüzde 40'ı da "normal" olarak değerlendirdi. "Kötü" değerlendirenlerin oranı ise yüzde 10'da kaldı.

Enflasyonla mücadele konusunda ise Merkez Bankası'nı başarısız bulan hocalar, 2015'te de Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) hedefin tutmayacağı görüşünü dile getirdi. Hocaların yüzde 58'i TÜFE'yi yüzde 7-9 aralığında bekliyor. TÜFE için "Yüzde 10 ve üzerinde olur" diyenlerin oranı yüzde 25, yüzde 7'nin altında bekleyenlerin oranı ise yüzde 17 oldu.

Hocaların yüzde 87'si dolar kurunun 2,25'in üzerinde olacağını öngörmekle birlikte ağırlıklı beklenti 2,25-2,5 aralığında gerçekleşti. Avro kurunda ise hocaların yüzde 52'si 2,50-3 aralığı tahmininde bulundu. Hocaların yüzde 43'ü avro kurunu 3-3,5 aralığında öngördü.

Haberin Devamı

Hocaların yüzde 59'u, 2015 yılında faizlerin aynı seviyede kalacağını ya da düşeceğini beklerken, yüzde 41'i faizlerin artacağını düşünüyor. En çok kazandıracak yatırım aracı olarak döviz ve hisse senedi ön plana çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!