Erdoğan: Başarısız olduğum konu faiz

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Başarısız olduğum konu faiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2014 16:00

Gayrimenkulde 'rant' tartışmaları devam ederken DEİK Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada inşaat sektörünü savundu. Erdoğan "İnşaat sektörünü hafife alacak kimseye tahammülümüz yoktur" diye konuştu. Erdoğan bankaların faiz oranlarını da eleştirirken "Başarısız olduğum konulardan bir tanesi de budur" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşaat sektörünü hafife alacak kimseye tahammülümüz yoktur" diyerek, inşaat sektörünün kendilerini için önemli olduğunu söyledi.

İnşaatın emek yoğun bir sektör olması hasebiyle istihdamda önemli bir alan yarattığını anlatan Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

"Bu demek değil ki inşaat sektörüne girerken kalkıp sanayiyi bir kenara koyalım. Hayır. İkisini de at başı götürmek durumundayız. Bunun ikisini beraber başarmalıyız. Birini bırakalım öbürünü yapalım. Olmaz. Büyük ülke böyle düşünmez. Büyük ülke inşaat sektörünü de düşünecek, ileri teknolojiyi, sanayiyi de düşünecek. Bunları beraber yürüteceğiz. Finans sektörünü de özellikle burada uyarmak istiyorum. Kredi noktasında lütfen gözlüklerinizi şöyle biraz daha dikkatli seçin. Yakın, uzak burada bir sıkıntı olmasın. Lütfen yüksek faizlerle kredi olayını şöyle bir gözden geçirin. Faizlerini düşürmek durumundayız ki girişimcilerimiz cesaretlensin, yatırımcımız cesaretlensin. Onlar yatırım yaptıkça inanıyorum ki üretim artacaktır, istihdam artacaktır, ihracat artacak, ihracatçımızın rekabet gücü artacaktır. En fazla parayı kim kazanıyor? Finans sektörü kazanıyor

Haberin Devamı

'BAŞARISIZ OLDUĞUM KONU FAİZ'
"Reel sektörün içerisinde olanlar finans sektöründekiler kadar para kazanmıyor" diyen Erdoğan "Bu bir vaka. Üstelik de çok fazla yorulmadan kazanıyorlar. Öyleyse burada kalkıp el ele vermeye mecburuz. Yatırımcının önünü açmaya mecburuz. Yatırımcı her ne kadar finans sektörüne ihtiyacı varsa finans sektörünün de yatırımcıya ihtiyacı var. Bunu bir kenara koyamayız. Bu etle tırnak gibi. Arkadaşlarıma hep şunu söyledim. Bugün Amerika 1 puan uyguluyorsa, Avrupa bu civarlarda dolaşıyorsa, öbür tarafta Japonya eksi bunu uyguluyorsa, bize ne oluyor? Komisyonlarını falan kattığınız zaman bakıyorsunuz 13, 14, 15 puanlara kadar çıkıyor. Tek kelimeyle bu zulümdür. Zulüm. 'Peki siz Başbakandınız bunu neden yapmadınız derseniz' derseniz onu da söyleyeyim. Başarısız olduğum konulardan bir tanesi de budur. Ama sürekli bunların müzakerelerini yaptık, anlayışım budur, düşüncem budur" diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan, 12 yıl içinde ekonominin defalarca test edildiğini, bütün imtihanlardan başarıyla çıktıklarını, ihracatta artış eğiliminin güçlü şekilde devam ettiğini vurgulayarak, konuşmasında şunları aktardı:

"Bir kapı kapanırsa sağ olsun ihracatçılarımız farklı kapıları açıyorlar, oraları zorluyorlar. Son derece başarılı şekilde kendilerine yeni pazarlar buluyorlar. Şimdi 2015 yılına giriyoruz. 2015 yılı bizim için yeni bir seferberlik olacaktır ihracatta. İnşallah bir taraftan Afrika'ya tekrar hızlı bir şekilde gireceğiz, bir diğer taraftan Güney Amerika, Latin Amerika oralara yükleneceğiz. Beraberce inşallah oralara gidip, oralarda bütün sektörel bazda da olsa görüşmelerimizi yapacağız. İnşallah büyük ölçüde gayretlerinizle anlaşmaları falan yapıp buralardan döneceğiz ve Afrika'da istiyorum ki gidilmedik yer bu süreç içinde bırakmayalım. Enerjide Türkiye yaptığı anlamalarla başlattığı projelerle hazırlandığı yatırımlarla artık farklı bir kulvarda koşuyor."

Haberin Devamı

'MÜTEAHHİTLERİMİZ KESİNLİKLE YERİNİ ALMALI'
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin dün Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsatan Erdoğan, Sani ile detaylı görüştüklerini, Sani'nin Türkiye ile her türlü girişime hazır olduğunu açıkladığını anlattı.

Sani'nin, özellikle inşaat sektörüne yönelik 2022 Dünya Kupası sebebiyle gerek alt yapı gerek üst yapı noktasındaki adımlarda Türk müteahhitlerini Katar'da görmeyi arzu ettiğini söylediğini hatırlatan Erdoğan, "Bütün bunlar bu ikili ilişkilerimizin ne denli ileri gittiğini gösteriyor. Kısa bir süre önce Sayın Putin'in Türkiye ziyareti ve bu ziyarette Güney Akımı tamamen terk ettiklerini, kendi ifadeleriyle bir Türk akımı kurmayı hedeflediklerini söylediler. Nedir o? Yunanistan sınırında burada bir dağıtım merkezi kurmayı ifade ettiler. Bu ifadeyle biz de buradan Türkiye olarak ihtiyacımız olan gazı alabileceğiz ama Avrupa, Batı istedikleri kadar oradan gazı alabilecekler. Bütün bunlar önümüzdeki 3 yıl içinde atılabilecek önemli adımlar. Bu adımlar içerisinde müteahhitlerimiz kesinlikle yerlerini almalıdır" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!