Makul süre gitti 'sabırlı olacağız' geldi

Güncelleme Tarihi:

Makul süre gitti sabırlı olacağız geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 21:11

Amerikan Merkez Bankası (Fed) yılın son Açık Piyasa Komitesi toplantı açıklamasında faiz artırımı için "makul bir süre sonra" ifadesini kaldırdı.

Haberin Devamı

Ancak bu ifade yerine faiz artırımı için sabırlı olunacağı net bir şekilde konulunca önce dolar TL karşısında değer kaybetmeye başladı. Bu hafta 2.41 TL ile rekor kıran dolar Fed kararı sonrası 2.3099 TL'ye kadar geriledi. Ancak Yellen'in açıklamalarının ardından dolar tekrar 2.3335 TL'ye yükseldi.

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) merakla beklenen ve 2014 yılının son Açık Piyasa Komitesi toplantısı yapıldı. Toplantı açıklama metninden ABD faiz artırımı için kullanılan "makul bir süre sonra" ifadesi çıkarıldı. Bunun yerine Fed yetkilileri faiz artırımı için 'sabırlı olunacağını' açıkladı.

Piyasa uzmanlarının çoğunluğu ABD faiz artırımı ile ilgili Fed'in 'makul bir süre' ifadesini çıkarmasını ancak yerine faiz artırımı için kesin bir tarih yerine yumuşak bir ifade kullanmasını bekliyordu. Beklentiler karşılandı.

Haberin Devamı

DOLAR ÖNCE DÜŞTÜ...

Fed'in 'makul bir süre' sözcüğünü toplantı açıklamasında 'sabırlı olacağız' sözüyle değiştirilmesi piyasada önce olumlu karşılandı. Bugün Rusya Merkez Bankası'nın kura doğrudan müdahaleleri sonucu 2.37 TL'den 2.33 TL'ye kadar düşen dolar Fed açıklamasının ardından 2.3156 TL'ye kadar geriledi.

...SONRA YELLEN KONUŞTU DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Ancak Janet Yellen'in konuşmasıyla tablo değişti. Yılın son basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Janet Yellen Fed'in para politikasında normalleşme ve faiz artırımı için en az iki toplantı daha bekleneceğini söyledi. Yellen Komite'nin 2015 'te faiz artırımını beklediğini ancak zamanlamasının verilere bağlı olduğunu belirtti. Yellen'in "En az iki toplantı daha bekleneceği" açıklamasının piyasada erken faiz artırımı ihtimaline işaret ettiği yönünde algılanmasıyla dolar tekrar 2.31'den 2.33 TL'ye çıktı.

ENFLASYON HEDEFİN ALTINDA

Fed'den yapılan açıklamada ABD ekonomisinin ılımlı bir oranda toparlanmaya devam ettiği, istihdam piyasasında olumlu bir görüntü olduğu ancak enflasyon hedeflerinin altında kalındığı belirtildi. Fed petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyonun istenilen seviyelere yükselmemesinde etkili olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

3 İTİRAZ GELDİ

Açıklamaya ise 3 itiraz geldi. Dallas Fed Başkanı Richard Fisher ve Philadelhia Fed Başkanı Charles Plosser ekonominin beklenenden iyi gittiğini vurgulayarak faiz artırımı için daha net ifade kullanabileceği şerhi koydu. Emekli olacak Narayan Kocherlakota ise çok düşük çıkan enflasyon tehlikesine değindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!