Fiyatları bu komite mercek altına alacak

Güncelleme Tarihi:

Fiyatları bu komite mercek altına alacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 10:18

Türkiye'de gıda ve tarım ürünlerinin fiyat değişimlerini, yeni kurulan Gıda Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi izleyecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu, komite çalışmalarının bir bütünlük içerisinde yürütülmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü desteğin yerine getirilmesini istedi. Merkez

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de gıda ve tarım ürünlerinin, arz talep, ithalat, ihracat, üretim, tüketim değişimleriyle bu değişimlerin fiyatlara olan etkilerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla kurulan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi çalışmalarının bir bütünlük içerisinde yürütülmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü desteğin yerine getirilmesini istedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuya ilişkin genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Genelgede, gıda ve tarım ürünleri arzının ve fiyatlarının sürdürülebilir bir yapıda olmasının, gerek toplum sağlığı açısından gerekse sosyal ve ekonomik açılardan önem taşıdığı vurgulandı.

Türkiye'de tarımsal üretimin, kuraklık, don, aşırı yağış ve diğer doğal afetler gibi iklim koşullarına ve üretim tercihlerinde yaşanan beklenmedik değişimlere göre şekillendiği belirtilen genelgede, ayrıca, dağıtım zincirindeki yapısal sorunların, üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasındaki ilişkiyi bozduğu ve fiyatlardaki dalgalanmaların boyutunu artırabildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

EKONOMİNİN KURMAYLARI KOMİTEDE

Tarımsal üretim ile gıda ve ürün fiyatlarında çeşitli şekillerde ortaya çıkan dalgalanmalar nedeniyle bu piyasaların yakından takibinin gerekliliğine işaret edilen genelgede, bu çerçevede, gıda ve tarım ürünlerinin, kısa ve uzun vadeli arz-talep, ihracat-ithalat ve üretim-tüketim değişimleri ile bu değişimlerin ve dağıtım zincirindeki gelişmelerin fiyatlara olası etkilerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi, gerekli görülmesi halinde, alınacak tedbirlere ve uygulanacak politikalara ilişkin önerilerde bulunulması amacıyla "Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi" kurulmasının uygun görüldüğü hatırlatıldı.

Komite'nin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında, Ekonomi, Gümrük ve Ticaret, Kalkınma ve Maliye Bakanlıklarının Müsteşarları, Hazine Müsteşarı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanının katılımıyla oluşturulduğu bildirildi.

Haberin Devamı

ÜÇ AYDA BİR TOPLANACAK

Komite'nin, üç ayda bir veya gerektiğinde başkan veya üyelerden birisinin talebi üzerine en geç bir hafta içerisinde toplanacağı ve görev alanıyla ilgili konuları görüşerek Ekonomi Koordinasyon Kuruluna raporlayacağı kaydedilen genelgede, Komite'nin, gerekli gördüğünde, diğer bakanlık, kamu kurum ve kuruluşları ile sektör temsilcilerini toplantılarına davet edebileceği aktarıldı.

Genelgede, Komite tarafından ihtiyaç duyulması halinde, alt komite, danışma grupları ile geçici ve kalıcı çalışma grupları oluşturulabileceği ifade edilerek, Komite çalışmalarının bir bütünlük içerisinde yürütülmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü desteğin bütün bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilmesi ve üstlenilen görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi konusunda gereğinin yapılması istendi.

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI İSTEMİŞTİ

Komite’nin kuruluşuna ilişkin talep, gıda fiyatlarını, yüksek düzeylerde seyreden enflasyonun önemli nedenleri arasında gösteren Merkez Bankası’ndan gelmişti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçen Eylül ayının başında ekonomi bakanlığı’nda yaptığı sunumda, gıda fiyatlarının enflasyonda iyileşmeyi geciktirdiğini söyledi.

Sunumunda, gıda güvenliğinin 10. Kalkınma Planı’nda önem atfedilen konulardan birisi olduğunu da anımsatan Başçı, "Gıda güvenliğini teminen ürün piyasalarında ve çiftçi gelirlerinde istikrar gözetilerek etkin stok yönetimi, üretim, pazarlama ve tüketim zincirinde kayıpların azaltılması, piyasaların düzenlenmesine ilişkin idari ve teknik kapasitenin güçlendirilmesi ve dış ticaret araçlarının etkin kullanılması sağlanacaktır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!