Diren Bodrum mandalinası

Güncelleme Tarihi:

Diren Bodrum mandalinası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2014 22:42

BODRUM’da çiftçi diplomat olarak da bilinen 90 yaşındaki Ömer Aras kendi eliyle diktiği mandalina ağaçlarını yıllardır turizme feda etmemek için direndi.

Haberin Devamı

Betona karşı savaşan oğlu Erman ile proje geliştiren Ömer Aras e-ticaret yoluyla mandalina satarak ağaçları yaşatmak için direniyor. 100 dönüm bahçeden 100 ton ürün aldıklarını kaydeden Erman Aras, “Herkes bahçelerini terk etti. Üreticiler turizme yenildi. Babam Bodrum’un en büyük üreticisiydi. Son bir hamleyle formül geliştirdik. Ünlü Bodrum mandalinası, klementini 3-6-9 kiloluk paketleyerek bodrummandalini.com adresinden satışa başladık. Ayrıca lösemili çocuklar vakfı gibi kurumlara gönderenlerin fiyatının yarısı bizden” dedi. Ömer Aras ise “Mandalina para etmiyorsa suç mandalina ağaçlarının mı” diye sordu. Ömer Aras, Bodrum’a gelen İtalyanların en küçük sorunlarıyla bile ilgilendiği için hem fahri konsolos yapılan hem de İtalya Cumhurbaşkanı’ndan şovalye unvanı verilen ‘çiftçi diplomat’ olarak bilindi. Aras, 1960’a kadar Satsuma, Klementin ve Portakal cinslerini de ilave ederek ağaç sayısını 4000’e çıkarttı. Ömer Aras, ağaçlarını korumak için nasıl direndiğini şu sözlerle aktardı:

“Çiftçilik benim hayatım. Hiç vazgeçmedim. Çünkü tabiat insanı yaşatır. Biz kilometrelerce öteden taşırdık suyu bahçelerimize. Şimdi çeşmeler evlerin içinde, ama kimse bir şey dikmiyor, üretmiyor. Yazık. Ha çocuk, ha ağaç; ikisini de emek emek büyütürsün. Çocuk bir süre sonra kendi ayakları üstünde durmayı öğrenir, kendi yuvasını kurar. Ağaçlar, sen yaşadıkça seninle birlikte. Mandalina kazandırmıyor. Mandalina üretimi arttı ama günün ekonomik şartları maliyetleri yükseltti. Bahçelerin yerlerinde binalar mantar gibi bitmeye başladı. Bodrum’un geleceğini belirleyen şey, kuralsızca genişleyen yapılaşma. Buna rağmen tek bir ağacımı dahi kesmedim. Çocuğum onlar benim. Kim çocuğunu yola atar? Mandalina para etmiyorsa suç mandalina ağaçlarının mı! Bodrummandalini.com son bir çaba. Umarım gelecekte Bodrum Mandalinası’ni müzelerde görmezler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!