Varsa daha büyüğünü yapan buyursun!

Güncelleme Tarihi:

Varsa daha büyüğünü yapan buyursun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2014 22:06

Haberin Devamı

Tek kalemde 1.4 milyar dolarlık tarihi yatırım
Aynı anda 6 farklı model üreten tek fabrika
Hem ticari araç hem otomobil üretimi
Tüm modellerin fikri mülkiyet hakkı
Modellerin çoğu için ‘al veya öde’ sistemi
420 bin kapasite, 2 bin yeni istihdam
8 yılda 2 milyon adet üretim planı
1.5 milyon adetlik ihracat hedefi
20 milyar dolarlık ihracat geliri
Modellerde yüzde 76 yerlilik oranı

3 yılda 1.4 milyar dolarla Türk otomotiv tarihinin en büyük yatırımına imza atmaya hazırlanan Tofaş, hem Fiat-Chrysler dünyasında hem de global anlamda aynı anda 6 farklı modeli üreten tek fabrika olarak tarihe geçecek. Bursa’da şu anda Doblo, Minicargo ve Linea modellerini üreten Tofaş, önümüzdeki 2 yıl içinde yeni sedan, hatcback ve stationwagon modellerini de bantlardan indirerek. 6 modelle bir ilke imza atacak Tofaş, hem ticari araç hem de otomobil üreten de dünyadaki tek fabrika olacak. Tofaş aynı zamanda bu modelleri 6 farklı marka için üreterek başka bir ilke de imza atacak.

GELECEĞİ İNŞA EDİYOR

Tarihi yatırımla ilgili geçtiğimiz hafta otomotiv editörlerine açıklama yapan Tofaş CEO’su Kamil Başaran, dünyadaki Fiat fabrikaları içinde birbirinden farklı 6 model üreten fabrika olmadığını belirterek, “Tofaş, Fiat-Chrysler genelinde hem binek hem de ticari aracı ayna anda üreten Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’ndeki tek fabrika. Bütün bunlar Tofaş’ı Fiat-Chrysler dünyasında ayrı bir yeri olduğunu gösteriyor. Çok güçlü bir meydan okumaya imza atıyoruz. Geleceği inşa ediyoruz. Yaptıklarımız ve yapacaklarımız iki ortağın (Fiat ve Koç) Tofaş’a olan güvenini de gösteriyor” dedi.

FİKRİ MÜLKİYET

Mevcut modeller gibi yeni üretilecek 3 modelin de tüm fikri ve sınai mülkiyet haklarının Tofaş’a ait olduğunu söyleyen Başaran, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, yeni bir model ailesinin platformunun sorumluluğunu üstlendiklerini açıkladı. Son yapılanlarla Türk otomotiv tarihine meydan okuduklarını ifade eden Başaran, şöyle devam etti: “Yatırım kararlarıyla maçın ilk yarısını tamamladık. İkinci yarıya çok güçlü giriyoruz. Rakiplerimizden en önemli farkımız geliştirdiğimiz platform ve yeni üretilecek modellerin fikri mülkiyet hakkının bizde olması. Ülkemizde bunun başka bir örneği yok. Bu bizim için büyük bir gurur. Fikri mülkiyet hakkı bize ait projelerimiz sadece Tofaş’a değil, ülke ekonomisi ve yan sanayisine de katkı sağlıyor. Ayrıca, üretimi de Türkiye’de tutuyor. Platform sorumluluğu ürün geliştirmenin çok daha ötesinde bir konum. Üstelik otomobil platformu sorumluluğu almış olmamız bizim için çok daha büyük bir potansiyeli ifade ediyor.”

‘Al veya öde’ devam edecek

Haberin Devamı

KAMİL Başaran, geliştirdikleri platformu dünyadaki diğer Fiat veya Chrysler fabrikalarından talep gelmesi durumunda verebileceklerini de sözlerine ekledi. Başaran, Minicargo ve Doblo projelerinde olduğu gibi ‘Al veya öde’ (Taker or Pay) sisteminin ise yeni modeller için de uygulanacağını düşündüklerini belirterek, “Bu konuda henüz görüşmeler sürüyor ama bu sistemin yeni modeller içinde uygulanacağını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

900 milyon dolarlık kredi alacak

TOFAŞ, yeni Doblo’yu 2015 başında, yeni Sedan modelini de 2015 sonunda pazara sunmayı hedefliyor. 520 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşecek hatchback ve station wagon araçların üretimi ise 2016 yılında başlayacak. Tofaş, 1.4 milyar dolarlık yatırımın 500 milyon dolarını öz kaynaklarıyla, kalan 900 milyon doları ise yurtdışından alacağı krediyle yapacak.

İhracatta liderlik 2016 sonu gelir

2015-2023 yılları arasında toplam 2 milyon adet üretim yaparak, 1.5 milyon adetini ihracat etmeyi planladıklarını söyleyen Başaran, ihracatta 2016’da liderliği hedeflediklerini ifade etti. aşaran, “Liderlik ya 2016 sonunda ya 2017’de gelecek. Biz 8 yılda toplam 20 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. İhracatımız ülke ekonomisine de kazandırıyor” dedi.

Haberin Devamı

3. vardiyaya geçip, işe 2 bin kişi daha alacak

Tofaş’ın 2015 sonunda 3 vardiya üretime geçeceği sinyalini veren Kamil Başaran, eleman alımlarını hızlandırdıklarını
açıkladı. Tofaş’ta şu anda 6 bin 300 kişinin çalıştığını söyleyen Başaran, yeni yatırımlarla birlikte 2 bin kişiye ek istihdam sağlayacaklarını kaydetti.

Yerli oto için pazar 1.5 milyon olmalı

‘Yerli oto’yla ilgili de ‘Bu dev yatırım bir anlamda yerli oto bekleyen hükümete de en güzel cevap mı?’ sorumuza ise Kamil Başaran, “Katmadeğer açısından evet. Yerli oto için Türkiye’de pazarın 1.5 milyon adetlere gelmesi gerekiyor” cevabını verdi.


Yeni Doblo ile çok para kazanacağız

ABD’ye RAM markasıyla ilk parti Doblo’ları ihraç etmeye başladıklarını da kaydeden Başaran, 3 Aralık’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un katılacağı törenle resmi ihracatı başlanacak araçların kısa süre içinde Amerikalı tüketicilerin beğenisine sunulacağını kaydetti. Başaran, “Zorlu test şartlarından geçtik. Bu anlamda ABD’ye de bir meydan okuma oldu. Yeni Doblo ile yine çok büyük paralar kazanacağız.”

Haberin Devamı


Tasarrufu yüzde 3 daha artırdı

DOĞUŞ Otomotiv Scania Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Adnan Yücel, Scania’nın müşterilerinin her ihtiyacına cevap verebilmek amacıyla 250 ile 730 beygir arası güç seçeneğine sahip 18 farklı motor seçeneği sunduğunu ifade etti. Türkiye’de 16 ton ve üzeri ağır vasıta pazarında geniş ürün yelpazesiyle hizmet verdiklerini kaydeden Yücel, bir lojistik firmasının işletme maliyetlerinin yüzde 60’ından fazlasını akaryakıt giderinin oluşturduğuna işaret etti. Yücem, “Scania bünyesinde gerçekleşen Ar-Ge çalışmaları sonucu, geçen yıl tanıtımını yaptığımız Streamline modelimizle yüzde 4’e varan oranlarda daha az yakıt tüketimi sağlanırken, bu yıl Uluslararası Motorlu Araçlar Fuarı’nda (IAA) tanıttığımız teknolojik yeniliklerle özellikle Euro 6 normundaki motorlarda bu orana yüzde 3 daha ekledik” dedi.


Sofistike üstsüz

Haberin Devamı

İNGİLİZ lüks otomobil anlayışı, Bentley tarafından geliştirilen en sofistike üstü açık otomobil olan Bentley Grand Convertible ile en ileri ifadesini buluyor. İlk etapta bir müşterinin özel tasarım elbisesinden ilham alınarak geliştirilen Sequin Mavisi rengindeki Grand Convertible’ın motor kapağında ve ön cam çerçevesinde gümüş “likit metal” renk kullanılmış. Mulsanne’da yer alan Bentley’nin efsanevi 6¾-litrelik çift turbo V8 motoru 537 beygir güç sunuyor.Grand Convertible’ın iç tasarımı da Bentley’nin usta el işçilerinin hünerlerinin sergilendiği bir vitrine dönüşüyor. Yetişkin dört kişinin sığabileceği genişlikteki kabinde kullanılan doğal olarak tabaklanmış 14 farklı deri, baklava desenli dikişlerle birleşiyor ve bu desenin şekli de koltuk ve kapılarında değişiklik gösteriyor.


Yılın yeşil otomobili

1 yıldan kısa bir sürede dünya çapında 12 bin adetten fazla satılan ve geçtiğimiz aylarda ülkemizde de yollara çıkmaya başlayan BMW i3, 2014 Los Angeles Otomobil Fuarında Green Car jürisi tarafından “2015 Yılın Yeşil Otomobili” ödülüne layık görüldü! Birçok ülkeden sonra ülkemizde de 46 bin 100 Euro’dan başlayan anahtar teslim satış fiyatıyla yollara çıkmaya başlayan BMW i3, çağımızın toplumsal, ekolojik ve ekonomik zorluklarının üstesinden gelebilme hedefini de taşıyan ilk premium elektrikli araç unvanına sahibi olmasıyla da bir adım öne çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!