Star doktor aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Star doktor aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2014 23:06

ULUSLARARASI İlaç ve Eczacılık Kongresi, Haliç Kongre Merkezi’nde başladı.

Haberin Devamı

Üç gün sürecek kongrenin ilk gününde konuşan Sağlık Bakanı Müsteşarı Eyüp Gümüş, bakanlığın 2023 vizyonunu anlattı. 130 bin yatak kapasiteli Şehir Hastaneleri kuracaklarını kaydeden Gümüş, koğuş sisteminin kaldırılacağını, en fazla iki yataklı odaların oluşturulacağını söyledi. Gümüş, “Bu hastanelerin yüzde 80’ini tek kişilik odalarda oluşacak. Erken taburcu olan hastaların taburcu olduktan sonra kalabileceği klinik oteller yapılacak” dedi. Kurulacak Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı’nın içinde Kalite Akreditasyon Enstitüsü bulunacağını da belirten Gümüş, şunları söyledi:

“Kalite Akreditasyon Enstitüsü ile tüm kamu ve özel hastanelerdeki doktorları kalite denetiminden geçireceğiz. Üst düzey işlem yapan doktorlara, kurulacak şehir hastanelerindeki Sağlık Turizmi Kliniklerinde çalışmaları için teklif götüreceğiz. Şehir hastanelerinin bir kısmının Uluslararası Akreditasyon almasını sağlayıp sağlık turizmini geliştireceğiz. 2.5 milyar dolar olan girdiyi 2023’te 20 milyar dolara çıkaracağız.”

90 MİLYAR LİRA

Kalkınma Bakanlığı Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdür vekili Ahmet Alper Eğe, son 10 yılda ilaç harcamalarının yüzde 70 arttığını belirterek, “Bugün sağlık harcamamız 90 milyar lira. Bunun 17 milyar lirası ilaç harcaması. Bunun da yarısı ithal ürün, yani dışa bağımlıyız. Sadece 800 milyon liralık ihracatımız var. Yerli üretimin mutlaka artırılması gerekiyor” dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Arslan ise ilaç ve eczacılıkta araştırma -geliştirmenin artırılması için yetişmiş elemana ihtiyaç bulunduğunu kaydederek, “Bugün Türkiye’de bu sayı 112 bin kişi. Biz bu rakamı 2023’te 300 bine çıkaracağız” açıklamasını yaptı.

İller arası ilaç takası yasak

Haberin Devamı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan yeni yönetmelikle, eczaneler arası ilaç takasının yasaklandığını belirterek, bunun hastaların ilaca erişimini engelleyeceğini söyledi. Saydan, İstanbul’da düzenlenen Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongresi’ndeki konuşmasında, yasada eczaneler arasında ilaç takasının serbest olmasına rağmen yönetmelikte bunun “il içi takas”a dönüştürüldüğünü savundu. Saydan, “Yani sadece aynı ilde faaliyet gösteren eczaneler arasında ilaç takası yapılabiliyor. Bize bunun gerekçesi söylenmedi. Piyasada ilaç sıkıntısı var. Türkiye’nin her yerindeki eczanelerin birbiriyle ilaç takası yapabilmesi lazım. Bu durum hem hastaların ilaca erişimini engelliyor hem de eczanelerin ticari faaliyetini kısıtlıyor. Bu yüzden Danıştay’a dava açtık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!