Küçük mağaza dönemi

Güncelleme Tarihi:

Küçük mağaza dönemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2014 00:59

IKEA özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaygınlaşmak için küçük metrekareli mağaza planlıyor. 10’uncu yılını kutlayacak olan Türkiye IKEA da bu kapsamda. Trabzon, Diyarbakır gibi 10 kentte yeni mağazalar açılacak.

Haberin Devamı

2015’te Türkiye’deki 10’uncu yılını kutlayacak olan IKEA Türkiye, bugün yılda 15 milyon ziyaretçisi olan 5 büyük mağazaya sahip. Yaklaşık 7 bin 500 çeşit ürünü 40 ülkeden alan Global IKEA, 175 milyon dolarla başladığı ithalatını Türkiye’de 50 tedarikçi şirketten 650 milyon dolara çıkardı. Yeni dönemde ise strateji değişiyor, daha küçük metrekarelere sahip IKEA’lar yolda. Yunanistan ve İspanya’dan sonra Türkiye’de de Trabzon, Diyarbakır gibi 10 kentte küçük IKEA’lar açılacak. 12 büyük perakende zinciri Türkiye’den çekilirken IKEA yönetim başarısını yurtdışına taşımaya hazırlanıyor. Global IKEA’nın ilk 10 ülkesi arasına giren IKEA Türkiye’nin ve Maya Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özsüer ve CEO Fuat Atalayla ilk mağaza Ümraniye’de buluştuk.

Haberin Devamı

650 MİLYON DOLAR

Özsüer ve Atalay’ın “Türkiye’den ne kadar ürün alıyorsunuz?” sorusuna yanıtları şöyle: “IKEA’nın global bir tedarik sistemi var. Zincirin içinde yaklaşık 40 değişik ülkeden tedarik yapıyor. İsveç’te tasarımı geliştiriliyor, testler yapılıyor, karar verilen ürün bu ülkelerden uygun olana veriliyor. Türkiye’den 50 ayrı işletmeden satın alma yapıyoruz. Türkiye’nin cari açık konusunda hem toplumun hem de iktidarın hassasiyeti bize de yansıyor. Global IKEA’nın Türkiye’deki satın alma hacmi 175 milyon dolardan 650 milyon dolara çıktı. Çalışan sayımız da doğrudan 2, dolaylı 5 bin. Cam, metal ve tekstil alıyorduk, bu yıl ilk defa mobilyaya geçiş yapıyoruz. İthalatlarının ise 190-200 milyon dolar olduğunu anlatan Özsüer, “İthalatı her yıl azaltıyoruz. Zaten Türkiye’de ciddi bir gözetim uygulaması var. Ancak global olarak standartlara uyan bir IKEA’ya gözetim uygulanınca sıkıntılı bir tablo çıkıyor.”
Özsüer ve Atalay yeni jenerasyon mağazaların yolda olduğunu söyleyerek şöyle devam ediyor: “12-16 bin metrekare mağazalar gündemde. Almanya, Yunanistan ve İspanya’da deneme başladı. İlk testi Bodrum’da sezonda yaptık. Büyük mağaza yatırımına da devam edeceğiz. Anadolu yakasında 25 bin metrekare bir mağaza daha açacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!