Rusya oyunu doğru oynamalı

Güncelleme Tarihi:

Rusya oyunu doğru oynamalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 22:04

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Rusya’yı enerjiyi bir silah olarak kullanmakla suçladı ve “Rusya bundan sonra oyunu doğru oynamalı” dedi.

Haberin Devamı

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Atlantik Zirvesi’ndeki konuşmasında, Rusya’nın enerji politikasını eleştirdi. Rusya’nın geçmişte, ilişkilerde enerjiyi bir silah olarak kullandığını dile getiren Biden, “Pek çok ticari ve uluslararası normlara karşı gelerek bunu yaptı. Avrupa, enerji tedariği anlamında büyük ölçüde Rusya’ya dayanıyor. Tek kaynaklı enerji uzun zamandır Avrupa’da sorun teşkil ediyor. Rusya burada bir oyuncu olmaya devam etmeli ve olmalı da. Ama oyunu kurallarına uygun oynamalı. Rusya’nın enerji politikası, oyunun kendisiyle oynamak olmamalı” şeklinde konuştu.

KAYNAK ÇEŞİTLENMELİ

Ukrayna’da yaşananların, Avrupa’nın kaynak çeşitliliğine olan acil ihtiyacı bir kez daha gösterdiğini söyleyen Biden, “Rusya’nın Avrupa ve dünya için başlıca bir enerji kaynağı olarak kalacağına ve kalması gerektiğine hiç şüphem yok. Buradaki asıl husus enerji güvenliğini sağlamak. Bunun için Avrupa kendi kaynaklarını daha da çeşitlendirmeli. Hem enerji yollarını, hem enerji tedarikçilerini çeşitlendirmeli. Ukrayna’daki olaylar gösterdi ki, Avrupa güvenliğinin çok boyutu var. Rusya’nın Ukrayna’daki faaliyetleri, Kırım Bölgesi’ndeki yasadışı işgali kabul edilemez. Buna karşı mücadeleye devam edeceğiz.”

GÜVENLİK ÖZGÜRLÜK DEMEK

Biden, şöyle devam etti: “Avrupa’da üç önemli enerji krizi yaşandı. Rusya bir çok ülkeye giden enerji kaynaklarını kesti. Fakat bir çok ülke gerekli adımı attı. Avrupa’nın enerji güvenliği bazı zor kararları gerektirecek. Geçen yıl Avrupa Birliği en önemli enerji altyapı projelerini bulmaya yardım edecek bir mekanizma kurdu. Ancak bazı projelere öncelik vermek için zor kararların verilmesi gerekiyor. Destekleri Orta ve Doğu Avrupa’yı entegre etmeye odaklanmak gerekiyor” dedi. Bazı Baltık ülkelerinin enerji alanında Rusya’ya bağımlı olmaktan çıkmakta olduğunu, enerji güvenliğindeki artışın bu ülkeler için daha büyük özgürlük anlamına geldiğini vurgulayan Biden, “Bazı ülkeler elektrik şebekesini, gaz tedariğini birbirine bağlıyorlar. Kritik bağlantıları sağlamamız lazım. Yenilebilir enerji kaynaklarının sağlanması lazım” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye gazda büyük role hazırlanıyor

Haberin Devamı

GÜNEY Koridoru Projesi ile ilk kez Hazar gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya gideceğini ve Avrupa’nın kaynak çeşitliliği açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Biden, Türkiye’nin halihazırda petrol için önemli bir dağıtım merkezi olduğunu, şimdi gaz konusunda daha büyük bir role hazırlandığını söyledi. Bağdat ve Erbil arasındaki ihracat ve gelir bölüşümü anlaşmasının kendilerini cesaretlendirdiğini kaydeden Biden, “Türkiye’nin stratejik pozisyonu enerji açısından büyük bir değer. Türkiye Avrupa’da büyümesi beklenen tek gaz pazarı ve ABD Türkiye’ye ihtiyaç duyduğu alanlarda yardıma hazır” dedi.

50 yılda bir ilk

BIDEN, Kıbrıs konusunda ise “Kıbrıs’a gittim. Son 50 yılda Kıbrıs’ı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yönetici oldum. Çünkü Kıbrıs’ı enerji kaynaklarını geliştirmede, bütün komşularının iş birliğiyle ilerlemesi konusunda cesaretlendirmek istedim. Doğu Akdeniz’de İsrail, Türkiye, Mısır, Yunanistan, Kıbrıs ve Lübnan’ın işbirliği, Avrupa’ya yeni enerji kaynaklar getirecek” dedi.

Liderlik tercih yapmaktır

Haberin Devamı

AVRUPA’daki ekonomik durumun, enerji güvenliğine yönelik LNG terminalleri gibi pahalı altyapı projeleri konusunda kararları zorlaştırdığını vurgulayan Biden, “Ama liderlik, daha iyi ve daha güvenli bir Avrupa geleceği için vizyona sahip olmak ve tercihleri bugün yapmaktır” şeklinde konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!