İzinsiz mesaja 24 saat takip

Güncelleme Tarihi:

İzinsiz mesaja 24 saat takip
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2014 01:02

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, tüketiciye izinsiz mesaj atan firmaların denetim ekipleri tarafından 24 saat izleneceğini belirtti.

Haberin Devamı

50 bin liraya kadar cezanın kesileceği izinsiz mesajları ihbar etmek için “alo” mekanizması kurulacağını açıklayan Canikli, “Tüketiciye ‘bu mesajı almak istemiyorum’ mesajının verilmesi gerekecek. Facebook, Twittter veya telefon yoluyla gelen izinsiz mesajlara 50 bin liraya kadar ceza verilecek. 1 Mayıs’a kadar geçiş süresi var” dedi. Canikli firmalara izinsiz mesaj göndermeleri durumunda ağır cezalar verilmesini öngören Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu ile ilgili bir grup gazeticinin sorularını şöyle yanıtladı :

TÜM DENETİM EKİPLERİ İZLEYECEK
“Biz bakanlığa kolay başvuru için mekanizmalar kuracağız. Telefondan ya da internet yoluyla şikayet için bize ulaşabilecekler. Bizde anında cezayı tatbik edeceğiz. Piyasa gözetimiyle alakalı yeterli elemanlarımız ve mütfettişlerimiz var. Yoğun şekilde müfettişlerimiz her alanda çalışıyor zaten. Henüz yasak başlamadı. 1 Mayıs 2015’ten itibaren izin ve onay almadan şirketler mesaj gönderemeyecekler. Mutlaka yazılı bir teyit almaları gerekiyor. Yazılı teyitler şu anda geçerli. Bir alışveriş yaptınız formu doldurdunuz ve ‘mesaj almak istiyorum’ diye onayladınız. 1 Mayıs’ta göreceksiniz. 1 Mayıs’ta onay çerçevesinde mesaj geldiyse ret ikonu olması gerekecek, ‘ben istemiyorum’ diyebileceksiniz.

Haberin Devamı

BİR SMS’İN CEZASI 50 BİN LİRA
Eğer siz iptal için bavşurursanız firmanın bu mesajı 3 gün içinde göndermeyi iptal etmesi gerekiyor, gönderirse ceza başlıyor. Bildirmezse bile cezası var. Her bir işlem için bin liradan 50 bin liraya cezası var. Cezalar caydırıcı olması için çok ağır tutuldu. Onay verdiğin iletiler için bile hiç gerekçe göstermeden iptal edecebileceksin. Bu mesajı almak istemiyorum mesajının olması gerekecek. O seçeneğin devamlı olarak bulunması ve kolay şekilde görülmesi gerekiyor. Yönetmelik üzerinde çalışıyoruz. Kanunun yürürlüğe girmesinden önce yayınlarız. Her mağaza için tek tek iptal ettirmeniz gerekiyor. “

Bakan Nurettin Canikli, şahsına da felaket mesaj geldiğini belirterek, “Rızasız mesaj gelmemesi önemli, rızası varsa mesele yok zaten. Bütün ticari iletiler için geçerli, sadece SMS diye birşey yok hangi formatta gelirse gelsin ister sms ister mail hiç farketmez” dedi.

Haberin Devamı

ecelikkan@hurriyet.com.tr


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!