Kaçak etin arkasından ‘yeni kurulan’ şirketler çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kaçak etin arkasından ‘yeni kurulan’ şirketler çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 06:51

KAÇAK kırmızı et operasyonuyla ilgili hakkında işlem yapılan şirketler ortaya çıktı. 7 şirketin adının karıştığı operasyonda dikkat çeken en önemli nokta bu şirketlerin kısa süre önce kurulmuş olmaları.

Haberin Devamı

MERSİN merkezli kaçak kırmızı et soruşturmasına adı karışan şirketlere Hürriyet ulaştı. Gümrük görevlilerinin arama ve el koyma işlemi yaptığı 7 firmadan 2’si Suriyelilere ait. Söz konusu firmalardan bazılarının birkaç ay önce bu amaç

Kaçak etin arkasından ‘yeni kurulan’ şirketler çıktı
için kuruldukları anlaşıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, önceki gün yaptığı açıklamada kaçakçılığa konu olan etlerin piyasa değerini 40 milyon lira olarak açıkladı. Miktarı ise 1044 ton olduğu bildirildi.

8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 5’i Suriyeli 11 kişinin ifadeleri geçtiğimiz hafta alınmış; bu kişiler adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. Dün de, aralarında gümrük müşavirlerinin olduğu 8 kişi gözaltına alındı. Hürriyet’in ulaştığı belgelere göre, yurtdışına sevk edilmeleri gerekirken iç piyasada lüks mekanlara satılan etlerin konulduğu antrepolardan ikisi Mersin’de bulunan Mega A Tipi Antrepo ve Aglyty Antrepoları.

Haberin Devamı

Kaçak etin arkasından ‘yeni kurulan’ şirketler çıktı

Dün gözaltına alınan 8 kişiden biri tutuklandı.

Kaçak etin arkasından ‘yeni kurulan’ şirketler çıktı
LÜKS RESTORANA KAÇAK ET

Mega Antrepo’da yapılan aramada, ithal edilen kırmızı etin yerine tavuk sakatatları ile karşılaşıldı. Bu depoya getirilen ürünlerin gümrük işlemlerini ise, emekli Gümrük Müdürü Doğan Kanmaz’ın da ortakları arasında olduğu Mert Denetim Danışmanlık ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Limited şirketinin yaptığı belirlendi.

Kaçak etin arkasından ‘yeni kurulan’ şirketler çıktı

İKİ FİRMA SURİYELİLERE AİT
Yüzlerce ton buffalo ve kemiksiz sığır etini ithal eden firmalardan 4’ünün Mersin’de 3’ünün ise Hatay’da olduğu belirlendi. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre bu şirketlerin önemli bir bölümü bu yılın içinde kuruldu. 100 bin TL sermayeli Parlayway Company Lojistik Gıda Petrol İnşaat Otomotiv Turizm İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin sahipleri Suriye uyruklu kişiler. Bu şirket 14 Şubat 2014’te kuruldu. Yine Suriye uyruklu Ahmet Basel Alsayed’e ait bir diğer şirket ise International Gemi Acentası Dış Ticaret Limited Şirketi. 100 bin TL sermayeli bu şirketin kuruluşu ise 6 Haziran 2014’te.

Haberin Devamı

Kaçak etin arkasından ‘yeni kurulan’ şirketler çıktı
BAKAN CANİKLİ: "BUGÜNE KADAR YAPILAN EN BÜYÜK KAÇAKÇILIK"

21 TEMMUZ'DA KURULDU

21 Temmuz 2014’te kurulan ARC Lojistik İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin ise tek sahibi görünüyor. 1.5 milyon lira sermayeli bu şirket Ali Orhan’a ait görünüyor. Arama ve el koyma işlemi yapılan bir diğer şirket olan ETC Fruit Gıda Sanayi Ltd.'ni geçtiğimiz yıl kurulduğu anlaşıldı.

Kaçak etin arkasından ‘yeni kurulan’ şirketler çıktı

Gelen etleri Suriye’ye gönderdik
KIRMIZI et kaçakçılığında ismi geçen bir diğer firma olan Asildur İthalat İhracat yetkilileri ise yasadışı bir iş yapmadıklarını iddia etti. Yurtdışına satmak üzere aldıkları kırmızı etin tamamını Türkiye’ye sokmadan Suriye’ye gönderdiklerini söyleyen Ahmet Narlı, “Asildur şirketinin sahibi kardeşim Mehmet Narlı’dır. Şu anda kendisi bu iddialar yüzünden ifade veriyor. Biz alnımızın akıyla helal para kazanıyoruz. Böyle bir işe girmedik. Türkiye’ye sokmadık. Gelen ürünleri Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye gönderdik” dedi.

Adliyedeyim konuşmak istemiyorum

KAÇAK etlerin sahibi olduğu iddia edilen şirketlerden 3’ü Hatay’da kurulu. Gözü İthalat İhracat Uluslararası Nakliyat Limited Şirketi’nin de kaçak kırmızı et getiren firmalar arasında olduğu iddia ediliyor. Bu iddia üzerine ulaştığımız şirket sahibi Mehmet Çelik, şirketinin bu firmalar arasında olduğunu kabul etti. Ancak daha fazla konuşmak istemediğini dile getiren Çelik, getirilen kırmızı etlerin Türkiye’ye kaçak yollarla sokulup sokulmadığını sormamız üzerine, “Adliyedeyim. Daha fazla konuşmak istemiyorum” diyerek telefonu kapattı. Kırmızı et soruşturmasına adı karışan Hatay’daki Güneşi Dış Ticaret Limited Şirketi’nin de 2013 sonunda kurulduğu anlaşıldı.

Haberin Devamı

KAÇAK KIRMIZ ET GETİRDİĞİ İDDİA EDİLEN 7 FİRMA
1- Parlayway Company Lojistik Gıda (Suriye)
2- International Gemi Acentası (Suriye)
3- ARC Lojistik İthalat İhracat
4- ETC Fruit Madencilik Sanayi
5- Gözü İthalat İhracat
6- Asildur İthalat İhracat
7- Güneşi İthalat İhracat

LÜKS RESTORANLARA DA UZANABİLİR
Kaçak getirilen etlerin satıldığı lüks mekanların da soruşturmaya dahil edilebilecekleri ifade ediliyor. Hürriyet’in konuştuğu üst düzey bir gümrük yetkilisi, oluşan vergi kaybı nedeni ile Maliye Bakanlığı’nın devreye girebileceğine işaret etti. Aynı kaynak, 1044 ton olarak açıklanan kaçak etin miktarının soruşturmanın derinleşmesi ile birlikte artabileceğine işaret etti. Aynı kaynak kırmızı et yerine tavuk sakatatlarının bulunduğu antreponun ise geçtiğimiz yıl kurulduğuna vurgu yaptı.

dgokce@hurriyet.com.tr; bcosan@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!