Harita yanlışsa hata kaçınılmaz

Güncelleme Tarihi:

Harita yanlışsa hata kaçınılmaz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2014 01:00

İSTANBUL Jeoloji Mühendisleri Odası eski Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Soma ve Ermenek’teki kömür ocağı kazalarının ana nedenin, işverenin vergi kaçırma amacıyla verdiği yanlış haritalardan kaynaklandığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Prof. Öztürk, “Su, eski imalat boşluklarından geliyor. Yeraltını aydınlatan haritadır. Eski imalata yanaşılmaması zorunluluğunun getirilmemesi, yeraltındaki üretimin sürekli haritalanmamasıdır bu kazaların nedeni.” dedi.

KÖMÜRDE VERGİDEN KAÇMAK İÇİN SAHTE HARİTA VERİLİYOR
Prof. Hüseyin Öztürk, Ermenek kazasının nedenini şöyle anlattı:
“Hem Soma’da, hem Ermenek’te aynı sorun nedeniyle kazalar yaşıyoruz. Ermenek’te yaşanan kazanın ardında; maden ve jeoloji eğitimi almamış, tecrübesiz kişilere iş güvenliği uzmanı yetkisinin verilmesi, 4 yıllık üniversite mezununun 90 saatlik eğitimle iş güvenliği uzmanı yapılması, projeyi kabul eden Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) kontrolde devre dışı kalması yatıyor. İmalat haritalarının uzun süreli yapılıp izlenmesi gerekir. Bu haritaları kabul eden, projeye onay veren makam MİGEM’dir. Her yıl üretim haritalarının kesitlerini alır, depolar, projeyi teknik bazda izler, ne kadar maden üretildiğini izleyip devlet payı alır. Kömür için bir istisna; devlet payından ve vergiden kaçınmak için özellikle kömürde yeraltı haritaları bilinçli olarak sahte hazırlanıp bakanlığa verilebiliyor.

Haberin Devamı

NASIL OLDU? YERALTININ KARANLIĞINI AYDINLATAN HARİTADIR
Kömürlerin çıkarıldığı boşluklar vardır yeraltında. Bu boşluklara üstü çökmesin diye kısmen taş, toprak doldurulur ama bu kadar büyük boşlukları tümüyle doldurmak mümkün değildir. Yukarıdan gelen kar ve yağmur suları, yeraltı suları bu boşluklarda birikir. Eski üretim yerleri güncel haritalara aktarılmadığı için, bu alanlara kazaen temas edilmesiyle üstteki üretim boşluklarında yıllardır biriken on binlerce metreküp su, altta çalışılan galerilere hücum ederek insanların boğulmasına sebep olur. Bunun için yeraltını, eski üretim yerlerini bilen,harita güncellemesinden anlayan, mutlaka maden ve jeoloji mühendisi olacak iş güvenliği uzmanları istihdam edilmelidir.

İSTİFA GEREKTİREN BİR KAZA BU; GÖREV MİGEM’İN
Yeraltındaki tabakaların, eski üretim boşluklarının nerede olduğu doğru haritalanmalıdır. Soma ve Ermenek kazalarında kimse haritaları konuşmadı. Bu harita yetersizliği, izleme yetersizliği var faciaların ardında. Şu ana kadar ortaya çıkmış kesit haritaları yok ortada, nerede? Yeraltı karanlığını aydınlatan haritadır. Her ay yapılan bu haritalar, bir kriz anında kullanılmak üzere teknik ofiste, herkesin görebileceği şekilde hazır tutulur. Yeraltını aydınlatan budur. Bu kazalarda iki başlılık da etkili."

Haberin Devamı

adaglar@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!