İnşaat testten başarılı çıktı

Güncelleme Tarihi:

İnşaat testten başarılı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2014 00:58

İNŞAAT sektörünün 2014 performansını değerlendiren Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, “Bu yıl Türkiye ekonomisi ve gayrimenkul sektörü bir kırılganlık testinden geçti. Sektör, yaşanan zor günlere rağmen ayakta dimdik durmayı başardı” dedi.

Haberin Devamı

GAYRİMENKUL değerleme şirketi Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, Türk inşaat sektörünün 2014 yılında zor bir süreç yaşadığını söyledi. Tüm olumsuz gelişmelere karşın sektörün ayakta durabildiğini belirten Gönden, “2014 yılı ve 2013’ün son döneminde özellikle Gezi Parkı olayları ve 17 Aralık sırasındaki bir takım algı bozulmalarıyla şekillenen, ulusal ve uluslararası yatırımcıların Türkiye’nin durumunu sorgulamasına yol açan bir süreci izledik. Hemen akabinde de öncelikle mart sonunda yerel seçimler, ağustosda Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Bütün bu süreç aslında bir geçiş süreci oldu. Türkiye ekonomisi ve dolayısıyla inşaat ve gayrimenkul sektörü de bir kırılganlık testinden geçti. Yaşanan zor günlere rağmen ayakta dimdik durmayı başardı” dedi. Gönden, 2014’ün, geliştirilen proje sayısı, alınan ruhsat sayısı, yapılan satış rakamları, yurtdışından gelen doğrudan bireysel ve kurumsal gayrimenkul yatırım sermayesi noktasında 2012 ya da 2013’den farklı olmadığını dile getirdi.

Haberin Devamı

2015 HAREKETLİ GEÇECEK

2015’in ilk yarısındaki Türkiye’nin genel seçimlerini de başarıyla atlatması durumunda çok daha başka bir piyasa beklediklerini belirten Gönden, şunları söyledi: “Geçen 10 yılda çok fazla yasal düzenleme ve yeniden yapılanmayı gerekli kılacak adımlar atılırken bile Türkiye 6 milyon konut, 7-8 milyon metrekare kiralanabilir AVM alanını, 3,5-4 milyon metrekare ofis alanını başarıyla geliştirebildi. Geliştirme pazarı hali hazırda aktifti, bu aktifliğini arttırarak devam ettirdi. Ama en önemlisi uluslararası gayrimenkul yatırımcısının ve bireysel yatırımcının gözde destinasyonlarından birisi haline geldi. Hem İstanbul hem de İstanbul dışında Türkiye’nin diğer bazı kentlerinde de bu trend giderek büyüyecek. Türkiye istikrarını ve sükunetini koruduğu sürece gayrimenkul sektöründeki payı daha fazla olacak.”

YARIŞMA MOTİVE EDECEK

Hürriyet’in gayrimenkul sektöründeki projeleri ödüllendireceği “Sign Of The City” yarışmasının sponsorlarından olan Cushman & Wakefield yönetici ortağı Toğrul Gönden yarışmanın inşaat sektörünü motive edeceğine dikkat çekti. Türkiye’de gayrimenkul sektörünün uluslararası standartlara, yatırım, değerleme kriterlerine uygun şekilde yeniden yapılanma sürecinden geçtiğini belirten Gönden, “Firmaların kurumsallaşması ve daha şeffaf bir yatırım ortamı oluşurken, daha nitelikli gayrimenkul projelerinin geliştirilmesi noktasında bu tür motive edici ödüllerin heyecan verici olduğuna inanıyoruz. Bu ödülün önümüzdeki yıllarda yeni, nitelikli projelerin sayısını arttıracağını umuyoruz” dedi. Türkiye’de de yurtdışındakilere benzer, hatta onları aşacak ölçüde bir yarışmanın düzenlenmesine ihtiyaç durulduğunu belirten Tuğra Gönden ise, “Sign of the City’nin sadece Türkiye’nin gayrimenkul ödülü olmasının yanında zaman içinde bölgesel, uluslararası bir nitelik kazanması bizim için çok daha mutluluk verici olacak. Bu ödül Türkiye sınırlarını aştıkça uluslararası gayrimenkul sermayesinin Türkiye’ye dönüşü ve yatırımın hızlanması yönünden de teşvik edici bir unsur olacak” dedi. Yarışmada ödüller 6 Kasım’da gerçekleşecek törenle sahiplerini bulacak.

Haberin Devamı

‘İnşaat bina demek değil’

SON günlerde Türk ekonomisinin inşaat değil, sanayi üzerinden büyümesi gerektiği yönünde yapılan açıklamalar tartışma yarattı. Sanayi ve inşaat karşılaştırmasını doğru bulmadığını belirten Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği İcra Kurulu Üyesi Haluk Sur, “Netice itibariyle inşaat sektörü yalnız başına bina ya da altyapı tesislerini yapmakla kalmıyor. Birbirinden farklı 200’den fazla sanayi sektörünü, ana, yan ve alt sektörü etkiliyor. İnşaat sektörünü durdurmak ya da inşaat sektörünü değersizleştirerek sanayi sektörünü öne çıkarmak son derece yanlış bir düşünce. Türkiye hem bir yandan büyük projeleri ve hedefleri önüne koyacak, hem de tüm bunların kökünde var olan temel mantığı yani inşaat sektörünü yok sayacak. Bu doğru bir yaklaşım değil. Sektörler arasındaki ilişki birbirinden etkilenerek şekilleniyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!