Sınırda ‘ücret’ sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Sınırda ‘ücret’ sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2014 01:15

İRAN’a yönelik uygulamaya konulan mütekabiliyet uygulamasının ardından İran taşıtlarının ikili, transit ve boş girişler dahil Türkiye girişinde düşüş yaşandı.

Haberin Devamı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İran’ın uyguladığı haksız tutum karşısında bakanlığın, 10 Ekim 2014’ten itibaren mütekabiliyet uygulaması kapsamında İran TIR’larından aynı ücretlerin alınmasına karar verdiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İran tarafı Türk taşıtlarından 480 Euro, Tahran’a gidiş-dönüş yapan araçlardan ise 450 Euro akaryakıt fiyat farkı adı altında ücret tahsil ediyordu. İran’ın 11 Ekim 2014’te akaryakıt fiyat farkını iki katına çıkarması üzerine, aynı uygulama hayata geçirildi.

10-16 Ekim arasında toplamda 725 İran tırı Türkiye’ye giriş yaptı. Bunun da 12 adedinin boş taşıma olduğu anlaşılmıştır. Boş taşıt girişlerinin azalması ise iki ülke arasındaki akaryakıt fiyat farkından kaynaklanan suistimalleri de önlemiştir. Türk TIR’larının İran’a giriş-çıkış sayılarının düşmediği görülmektedir. 9 Ekim’de 354 Türk TIR’ı Gürbulak-Esendere Sınır kapılarından giriş-çıkış yapmışken, mütekabiliyet uygulamasına başlandığı gün olan 10 Ekim’de 487 tır, 15 ekimde 505 ve 16 Ekim’de 406 tır giriş-çıkış yapmıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!