"Bursa siyahı" incirde tüm zamanların ihracat rekoru

Güncelleme Tarihi:

Bursa siyahı incirde tüm zamanların ihracat rekoru
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2014 14:34

İngiliz Kraliyet Ailesinin mutfağına kadar giren, uzun raf ömrü, iri ve albenili dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen "Bursa siyahı"nda, bu yıl 41 milyon 913 bin dolar ile tüm zamanların ihracat rekoru kırıldı.

Haberin Devamı

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, yazılı açıklamasında, Bursa siyahının gerek tanıtımı gerekse gıda güvenliğini artırmak için yapılan çalışmaların meyvesini verdiğini ve bu yıl ürünün dış satımında tarihi rekora imza attıklarını bildirdi.

Türkiye'nin yaş incir ihracatının tamamına yakınını Bursa siyahının oluşturduğunu, bu sayede ülkenin ve UYMSİB'in incir dış satımında tarihi rekor kırdığını vurgulan Çalı, şöyle devam etti:

"Türkiye, 2013 yılında 34 milyon 460 bin dolar incir ihracatı gerçekleştirdi. Ülke genelinde 2014 yılı başından bugüne kadar olan dönemde 41 milyon 913 bin dolar Bursa siyahı ihracatıyla Türkiye, incir ihracatında tüm zamanların rekorunu kırmış oldu. UYMSİB olarak da aynı başarılı tabloyu izledik. 2013 yılında 16 milyon 486 bin dolar olan incir ihracatını birlik olarak 2014 yılı başından bu yana yüzde 16'lık artışla 19 milyon 102 bin dolara çıkardık. Bu rakamlar hem Türkiye hem de birliğimiz için incirde kırılan rekordur."

Haberin Devamı

Bursa siyahı incirde tüm zamanların ihracat rekoru

"Olumsuzluklara rağmen ihracat artıyor"

Çalı, birlik olarak Bursa siyahı ihracatını artırmak için gıda güvenliği konusunda çok sayıda etkinlik yaptıklarını hatırlattı.

İncirin tanıtımı ve kalitesini artırmaya yönelik çalışmaları sonucu ihracatta yüzlerinin güldüğüne dikkati çeken Çalı, "İspanya, Suudi Arabistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, ABD, Japonya, Güney Kore, Çin ve Uzakdoğu ülkelerine giderek incirimizin tanıtımını yaptık ve bu ülkelerin birçoğuna ihracat izni alma noktasında son aşamalara geldik" ifadesini kullandı.

Bursa siyahının, bazı olumsuzluklara rağmen çok sayıda ülkeye ihracatının artırıldığı bilgisini veren Çalı, bu yıl Çek Cumhuriyeti, Letonya, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Macaristan, Norveç gibi dış pazarlara dış satımda yüzde 100'ün üzerinde artış kaydedildiğini aktardı.

Salih Çalı, sezon başında ürünün az olduğuna değinerek, "Buna bağlı olarak sezon başlangıcında ihracatçı inciri, kilogramı 5 lira gibi ortalamanın üstünde bir fiyattan satın aldı. En çok incir ihraç ettiğimiz ülkelerin başında da yine Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, Rusya Federasyonu geldi. Birlik olarak üretimde ve ihracatta gıda güvenliği ve kaliteden herhangi bir ödün vermeden çalışmalarımıza devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!