ABD’den şeffaflık uyarısı!

Güncelleme Tarihi:

ABD’den şeffaflık uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 01:24

ABD Başkanlık İhracat Konseyi heyetiyle Türkiye’ye gelen ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, “ABD’li işadamlarımızın şikayetlerini 3 başlıkta toplayabiliriz; yeterince şeffaf olmayan ve ayrımcı ihale süreçleri, kamu alımlarında korumacı politikalar ve ruhsatlama sürelerinin uzunluğu” diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD ticaret Bakanı Penny Pritzker, ABD Başkanı Barack Obama’ya dış yatırım politikaları için direk danışmanlık yapan ABD Başkanlık İhracat Konseyi (PEC) yöneticileriyle birlikte Türkiye’ye 3 günlük çok kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin kritik olmasının nedeni ise, ABD’nin uzun vadeli yatırım ve ticaret politikalarının belirlenmesinde önemli bir rol üstlenen PEC’in, ilk defa bu kadar büyük ve üst düzey bir heyetle Türkiye’ye geliyor olması. Türkiye’den önceki durağı Polonya olan heyet önceki akşam, Amerikan Şirketler Derneği’nin 10. kuruluş yıldönümü için İstanbul’da düzenlenen geceye katıldı. ABD Ticaret Bakanı Pritzker, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’deki ihale süreçlerine ilişkin şeffaflık uyarısında bulunurken, dün sabah TÜSİAD yönetimiyle gerçekleşen görüşmesinde de ‘hukukun üstünlüğü’ konusunu vurguladı.

ABD’den şeffaflık uyarısı

Haberin Devamı

İHALELERE DİKKAT

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı ve TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer’in de katıldığı gecedeki konuşmasında Pritzker, Türkiye’nin bölgesinde artan siyasi ve ekonomik etkinliğine değinirken, ABD’li işadamlarının kendisiyle paylaştığı 3 önemli konu başlığını dile getirdi. Pritzker, ABD’li işadamlarının en sık dile getirdiği şikayet konularına ilişkin şöyle konuştu: “Dürüst olmak gerekirse Türkiye-ABD ekonomik ilişkileri olması gerektiği noktada değil. Son yıllarda ilerleme kaydettik ancak daha gidecek çok yolumuz var. Çok sayıda ABD’li işadamı bana gelip Türkiye pazarına girmekte zorlandığını söylüyor. Bu zorlukların başında ihale süreçlerinin yeterince şeffaf olmaması geliyor. Özellikle kamu alım ihalelerinde ayrımcı olmayan, adil bir anlayış benimsenmeli. Şirketlerimiz, çok zorlu şartlar arandığı için bazı altyapı projesi ihalelerine girmekte zorlandıklarını dile getiriyor.”


ABD’den şeffaflık uyarısı


Soldan sağa: General Electric Uluslararası Enerji Politikası Direktörü Timoty J. Richards, PwC Türkiye Başkanı Haluk Yalçın, Procter&Gamble Türkiye ve Kafkasya Başkanı Tankut Turnaoğlu, Citibank Türkiye Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Baker & McKenzie Yönetici Ortağı Daniel Matthews, DuPont Türkiye Genel Müdürü Halide Aydınlık, Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, ABFT Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Cinali

RUHSATLAMA SÜRECİ UZUN

Türkiye’nin yerli üretimini desteklemesini ve istihdam yaratma hedefini anlayışla karşıladığını kaydeden Pritzker, şöyle devam etti: “İkinci konu, özellikle altyapı projeleri ve havacılık, ilaç sektörü gibi alanlarda alım kararlarında istihdam sağlayacak yatırım yapılması istenmesi. Bu zaman zaman şirketler için zorlayıcı olabiliyor. Üçüncü en sık dile getirilen şikayet konusu ise, özellikle ilaç sektöründe ruhsatlama sürecinin çok uzun olması. İki ülkenin liderleri 5 yıldır karşılıklı yatırım ve ticaret ilişkilerini geliştirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Eğer bu hedefte samimi isek, o zaman karşılıklı olarak işadamlarının yaşadığı sıkıntıları gidermeliyiz. Türkiye’nin yatırım ortamını geliştirmesi kendisi kadar, çevresindeki ülkeleri de olumlu etkileyecektir.”

Haberin Devamı

Her ülkenin açıklamasını dikkatle alıyoruz

ABD’den şeffaflık uyarısı

ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker’in şeffaflık uyarısı yaptığı konuşmasının ardından Başbakanlık Yatırım Ajansı İlker Aycı’ya değerlendirmesini sorduk. Aycı, Pritzker’in haklı olduğu noktalar olduğunu belirterek, “Her ülke temsilcisi kendi politik anlayışı kapsamında değerlendirmede bulunuyor. Tüm açıklamaları dikkatle değerlendiriyoruz. Türkiye’nin de ABD ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda dile getirdiği talepler var. Hedef karşılıklı ilişkilerin artırılması” dedi.

TÜSİAD’la görüşmede ‘hukuk’ vurgusu

PENNY Pritzker’in başkanlığındaki PEC heyeti, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile bir araya geldiği Ankara’ya hareketinden önce dün sabah Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) yönetimiyle görüştü. TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer görüşme sonrasında Hürriyet’e yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “ABD’den böylesine büyük bir işadamı heyetinin gelmesi, Türkiye’nin önemini gösteren önemli bir adım. İki ülke arasındaki güncel ekonomik konuları görüştük. Sayın Bakanı iş kadını olduğu dönemden beri tanırım, kendisi iş dünyasından geldiği için Türkiye’yi ve iş ortamını çok iyi biliyor, karşılaşılan engellerin çok yakından farkında. Görüşmede özellikle Avrupa Birliği (AB) ve ABD arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması (TTIP) görüşme-lerine Türkiye’nin de dahil olması konusunu dile getirdik. Ancak Sayın Pritzker, Türkiye’de hukukun üstünlüğü konusunda yapılması gereken reformlara işaret ederek, “Türkiye’nin kısa yoldan TTIP’ye dahil olması çok zor’ dedi. ABD’li yatırımcıların aktardığı yargı ihlallerine de değinen Sayın Pritzker’e biz de ‘Yargı reformunun Hükümet’in de farkında olup özellikle gündemine aldığı bir konu olduğunu aktardık. Sayın Bakan da son olarak, “Yargı başta olmak üzere yapısal reformları hayata geçirirse bu Türkiye’yi hem AB’ye hem de ABD’ye yakınlaştırır’ mesajı verdi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!