Kamu avukatları: Hakkımızı helal etmiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Kamu avukatları: Hakkımızı helal etmiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 01:24

Kamuda çalışan avukat ve hukukçular, mali ve özlük haklarının verilmesi için bugün eylem yaptılar. Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda buluşan avukatlar, "Bize verilmeyen vekalet ücretlerimiz, bütçeye gelir kaydediliyor. Hakkımızı helal etmiyoruz" dediler. 4 bin kamu avukatı adına Ankara'da bir araya gelen avukatlara, Türkiye Barolar Birliği Metin Feyzioğlu ile Büro Memur-Sen Genel Başkanı Uğur Ünalan ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş da destek verdi.

Haberin Devamı

Kamu Avukatları Girişimi Grubu adına konuşan Sözcü Şerife Elibol, sorunlarını ilgili yerlere defalarca bildirmelerine rağmen, çalıştay düzenleyip tam sayfa gazete ilanları vermelerine rağmen seslerini duyuramadıklarını söyledi. "Ne acıdır ki 550 kişilik Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çoğu avukatlık yapmış hukukçu milletvekili sayısı 122’dir. Bu kadar hukukçunun bulunduğu Mecliste sorunları çözülmeyen neredeyse tek meslek grubu kamu avukatları olmuştur. Bugüne kadar kamu avukatları için Meclise sunulan tüm kanun teklifleri sonuçsuz ve sahipsiz kalmıştır. Sebep, TBMM’ndeki hukukçu milletvekillerinin kendi meslektaşlarının sorunlarına uzak durmaları; yargının hakim ve savcıdan ibaret görülmesidir" dedi.

BİNLERCE DOSYAYI TAKİP EDİYORUZ...
"Bir avukatın, bir hukukçunun takip edebileceği dosya sayısı en fazla 350-400 olması gerekirken, binlerce dava dosyasının takibi ve sorumluluğu sırtlarımıza yüklenmiştir" diyen Elibol, bu kadar ağır şartlar altında yapılan çalışmanın karşılığını alamadıklarına isyan etti.

Elibol, sıkıntılarını şöyle dile getirdi:
- 2011 de çıkarılan 659 KHK ile her kurum kendi avukatını alacak denildi. Fakat alınan avukatı oturtacak yer, bağlayacak amir bulamadılar. Avukatların yasadan aldıkları temsil yetkisini yönetmelik ve genelgelerle kısıtladılar, avukata dava takip yetkisini dahi veremediler.
- Hazine avukatları deseniz temsil ettikleri kurum sayısı 59 dan 205’e çıkarılmış; angaryaya dönüşen iş yükü altında binlerce dosyayı kıt imkanlarla takip etmeye devam ediyorlar.
- Bizler sadece özü 'temsil' olan mesleğimize temsil ve makam tazminatı verilmesini, maaş artışının meslek itibar ve saygınlığına uygun şekilde yapılmasını istedik.

HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ!

- Avukatlık Kanunu 164. maddesindeki “Vekalet ücreti avukata aittir” düzenlemesine rağmen, avukatın vekalet ücretine limit getirildi. Bir kamu avukatı yıllık bazda “3 en fazla 4 Ağır Ceza mahkemesi dosyasının” vekalet ücretine denk gelen vekalet ücreti alabilmiştir. Her yıl binlerce dosyadan tahsilatı yapıldığı halde avukata dağıtılmayan vekalet ücretlerine ne oluyor?Üç yılın sonunda hazineye irad kaydediliyor. Bir başka ifadeyle mali hak taleplerimiz bütçe engeline takılırken; vekalet ücretlerimiz haksız bir şekilde bütçeye gelir kaydediliyor.
- Kamuda çalıştırdığı avukatına yasal hakkı olan vekalet ücretini bile çok görenler, avukatlık hizmet alımı yaparak çalıştırdıkları özel avukatların vekalet ücretine sınır getirmeyi hiç düşünmüyor bile. Bizler bu hakkımızı helal etmiyoruz.
- Emekli olan bir kamu avukatına 1500-1600TL, hukuk müşavirine 1800-1900TL gibi komik emekli maaşları verilmektedir. Allah aşkına Devletimizin bütçe dengesi, kamuda çalışan avukat ve hukukçuların mali ve özlük haklarının verilmesi söz konusu olunca mı bozuluyor?

- Kamu avukatları 659 KHK ile avukatlık meslek güvencesinden mahrum, temsil görevi verilen memurlara dönüştürülmüştür. Birçok unvanlı meslek sınıfının ek göstergeleri 3600 ve daha üzerine yükseltildiği halde, kamuda çalışan avukatların ve hukukçuların ek göstergeleri hala 3000’dir. Diğer emsal meslek gruplarına tanınan mali haklar kamu avukat ve hukukçularına tanınmamıştır. Kamu avukat ve hukukçularına da 3600 ek gösterge, en az 200 özel hizmet tazminatı ve özü temsil olan meslekleri sebebiyle 2000 makam tazminatı verilmesi artık bir zorunluluktur.

SABIRLAR TÜKENDİ

- Sabırlar tükenmiştir. Artık yeter, diyoruz. ‘İmtiyaz’ değil, yaptığımız görev ve temsile uygun şekilde 'kıymet' ve 'itibar' görmek istiyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!