Geçen yıl 9 gün olan bayram bu yıl 5 gün oldu, turizmci mutsuz

Güncelleme Tarihi:

Geçen yıl 9 gün olan bayram bu yıl 5 gün oldu, turizmci mutsuz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2014 00:54

Geçen yıl 9 gün olan Kurban Bayramı tatili bu yıl 5 günde kalınca turizmcilerin parlak sezon finali beklentisi boşa çıktı. Otellerde gecelik fiyatlar 50 liraya kadar inerken, iç talep yüzde 30 geriledi. TÜRSAB Başkanı Ulusoy “Kurban kesenler de dikkate alındığında bayramı evde geçireceğiz” dedi. Geceliği 50 liraya da otel bulmak mümkün.

Haberin Devamı

Habertürk'ten Ünsal Ereke'nin haberine göre geçen yıl ekim sonundaki 9 günlük Kurban Bayramı’nda yurtiçi ve yurtdışında satış rekorları kıran turizm sektörü bu bayramın kısalığına yenik düştü. Hükümet tarafından cuma gününün tatil edilmesiyle 5 güne çıkan bayram tatili bir miktar hareket yaratsa da, talebin düşüklüğü nedeniyle otellerin Kurban Bayramı’na yönelik fiyatları 50 liraya kadar düştü. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, son dönemde havaların biraz serin geçmesi ve okulların da açılması nedeniyle bayrama talebin düşük kaldığını belirtti. Ulusoy, “Ancak buradaki asıl önemli nokta bayramın kısa geçecek olmasıdır. Yoğun geçen bir yaz döneminin arkasından 5 günlük bayram tatili insanlara az gelmiş olabilir. Kurban keseceklerin de olduğu dikkate alındığında bu bayramı evde geçireceğimiz görünüyor. Yine de belli bir oran tatile gidecektir” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl 9 gün olan bayram bu yıl 5 gün oldu, turizmci mutsuz
BAYRAMDA İLGİNÇ TESADÜF

Haberin Devamı

ALTIN FİNAL YAPILAMADI

Otelciler ise bayramı da kalabalık geçirip sezon finali yapmak istiyorlardı. Ancak talepteki düşüklük buna engel oldu. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bayrama yönelik tatil hareketi olmadığını belirterek, “Talebin çok canlı olmadığını görüyoruz. Karşımızda çok karamsar bir tablo yok ama bayram tatili olarak pek de fazla talep var denilemez. Bunun nedeni çok kısa bir bayram tatili olması görülüyor” dedi. Ayık, kurban kesen kitlenin zaten kısa bayram tatiliyle talebi aşağıya çektiğini belirtti.

Geçen yıl 9 gün olan bayram bu yıl 5 gün oldu, turizmci mutsuz
BAYRAMDA GİDİLECEK 5 AVRUPA ŞEHRİ

600 LİRA BİLET FİYATINA‘DEĞMEZ’ DİYORLAR

Türkiye’nin önde gelen seyahat acenteleri arasında bulunan ETS’nin Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek ise bayram tatiline yönelik olarak kısa geceleme seçenekleri ve tarih olarak ilk günlerin cumartesi ve pazar günlerine denk gelmesiyle son tatil fırsatı olarak görülen Kurban Bayramı’na yönelik iç talebin çok zayıf kaldığını belirtti. Özbek, ilk günden itibaren klasik tatil noktaları talep görmese de Abant-Afyon gibi yakın seçeneklerin tercih edilmeye başlandığını belirterek, “Son noktada cuma gününün de tatiledilmesiyle birlikte kurban kesmeyeceklerin talebi biraz olsun hareketlenme yarattı” dedi. Geçen yıl 9 gün olarak kutlanan Kurban Bayramı’na göre talepte yüzde 30’luk düşüş olduğunu belirten Özbek, “Ekimin başına yönelik olarak Rus ve Avrupalı turist beklentinin altında kaldı. Buradan bakılınca otellerin fiyatları da çok düşük kaldı.

Geçen yıl 9 gün olan bayram bu yıl 5 gün oldu, turizmci mutsuz
KURBAN BAYRAMI’NDA KAÇ GÜN TATİL YAPILACAK

Haberin Devamı

50 LİRADAN BAŞLIYOR

Gecelik fiyatları 50 liradan başlayan oteller var. Ancak uçak fiyatlarının yüksekliği devam ediyor. Bir kişinin uçak bileti fiyatı 600 lira olunca, insanlar bu kısa dönem için gidip gelmeye değmez gözüyle bakıyorlar” ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA! VİZESİZ TURLARA TALEP VAR

Bayramda yurtdışına yönelik turlarda önemli oranda azalma olduğunu belirten Jolly Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin, “Bu bayramın hareketli geçeceğini öngörüp charter turlarıyla anlaşma imzaladık ancak geçen yılki hareketli talebe ulaşmak mümkün görünmüyor. Her turdaki doluluk sadece yarısı olarak gerçekleşti. Seyahat acenteleri arasında klasik destinasyonlarda bile önemli doluluğun yaşanmadığını görüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BALKANLAR 400 EURO’YA İNDİ

Tekin, geçen hafta Arife günü olan cuma gününün de tatil edilmesiyle vizesiz yakın turlara yönelik ilgi artışı meydana geldiğini belirterek, “Biz de genel talebin az olduğunu görünce İspanya ve Balkanlar turlarında indirime gittik. 1 haftalık Balkanlar turlarımızın fiyatını 600 Euro’dan 400 Euro’ya indirdik. 4 gecelik İspanya turlarında da aynı oranda indirim oldu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!