Elektriğe zam baskısı!

Güncelleme Tarihi:

Elektriğe zam baskısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2014 01:08

Kuraklık nedeniyle HES’ler yerine elektriğin pahalı doğalgazla üretilmek zorunda kalınması ekim ayında zammı gündeme getirdi. Sektör temsilcileri, “Elektrik fiyatlarında bir ayarlama yaparak, TETAŞ’ın durumunu düzeltmek istiyorlar” yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı

ENERJİ sektöründe gözler ekim ayına çevrildi. Sektörde ekim ayında tarifeli elektrik fiyatlarında artış yapılabileceği konuşuluyor. Kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerden (HES) sağlanan üretimin düştüğünü, elektriğin daha pahalı olan doğalgazdan üretilmek zorunda kalındığını vurgulayan sektör temsilcileri, “Elektrik fiyatlarında bir ayarlama yaparak, TETAŞ’ın durumunu düzeltmek istiyorlar. Normalde TETAŞ, elektriği HES’lerden alıyor ve gaz santrallerinin birçoğu devre dışı kalıyordu. Ancak HES’ler kuraklık nedeniyle yeterince çalışamadığı için EÜAŞ ve özel sektörün gaz santrallarına yüklenildi. Bu da elektrik maliyetlerini yukarı çekti” yorumunu yapıyor.

KURAKLIK VE KUR

1 Ocak-7 Eylül 2014 tarihleri arasında doğalgaz kaynaklı üretimin, toplam elektrik üretimi içerisindeki oranı yüzde 47.46 olarak gerçekleşti. Bu da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre doğalgazdan elektrik üretiminde yaklaşık yüzde 15’lik bir artışa tekabül ediyor. Gaz santrallerinin 9 cent, HES’lerin ise 3 cent’e elektrik ürettiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, “Elektriğin en önemli girdisi gaz. Gazın maliyeti de dolar bazında. 2.22’yi bulan bir kur seviyesi ciddi zam baskısı yapıyor” şeklinde konuşuyor.
Artan kurun, doğalgaz sektörü üzerinde yarattığı baskıya yönelik ise doğalgaz toptan satışı yapan bir şirket yetkilisi “Açık söylemek gerekirse bu iş toptan satış şirketleri açısından taşınmaz bir hal aldı. Toptan satış şirketleri, şu dolar kuruyla sattıkları her bin metreküp gazda ortalama 15 dolar zarar ediyor. 9 milyar metreküp gaz toptan satış şirketleri üzerinden piyasaya satılıyor. Bu böyle devam edecek olursa, toptan gaz satışı yapan satış şirketlerin 200 milyon dolara yakın zararı çıkacak. BOTAŞ, 9 milyar metreküpün beş katını satıyor. BOTAŞ’ın da 2014 yılı zararı 1 milyar doların üzerine çıkacak” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!