Futbolcu Fabrikası

Güncelleme Tarihi:

Futbolcu Fabrikası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2014 01:03

ROMA’ya transfer olan Salih Uçan ile adını duyuran Altınordu Başkanı Mehmet Özkan, yeni yıldızların peşine düştü. Özkan, “İzmir’deki tesislere 10 milyon TL yatırdık. Yetiştirdiğimiz çocuklar büyük kulüplerin gözdesi” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK futbolu Seyit Mehmet Özkan’ı 2007’de Bucaspor Akademisiyle tanıdı. 2012’de Salih Uçan’ın Fenerbahçe’ye transferi sırasında anlaşmazlığa düşerek Bucaspor ile yollarını ayırdı. Mehmet Özkan ve ekibi Altınordu’nun yolunu tuttu. Kulübün adı Altınordu Futbol Sosyal Girişimi oldu. 48 futbol okulu, 6 futbol sahası ve iki adet otel yatırımına 10 milyon lira harcayan Mehmet Özkan, İzmir’de 5 bin çocuğa ulaştı. Bu sezon PTT 1. Lig’de mücadele edecek olan Altınordu, yabancı futbolcu transferine karşı. Hedef ise 3 yıl PTT 1. Lig’inde mücadele edip kendi öz kaynağı ile Süper Lig’in yolunu tutmak ve Türk futbolunda hızla büyüyen cari açığı kapatmak.


Futbolcu Fabrikası

Haberin Devamı

HEDEF MODEL OLMAK

21 yaş ortalaması ile iki farklı ligde üst üste şampiyon olarak 1. Lig’e yükseldiklerini anlatan Mehmet Özkan, bugüne kadar yaptıkları yatırımları, gençlere verdikleri eğitimleri ve hedeflerini Hürriyet’e anlattı. “Hedefimiz Türk futboluna model olmak” diyen Özkan, şunları söyledi: “Bucaspor’da çok başarılı işlere imza attık. Salih Uçan’da burada yetişti. 2007’de Bucaspor Akademisi’ni kurduk. Bucaspor yönetimi Salih’ten gelen paranın yüzde 25’ini altyapıya yatırma sözünü tutmadı. Parayı A takıma harcadı. Biz de ekibimizle birlikte Altınordu’nun yolunu tuttuk. Burada çok ciddi yatırımlara imza attık. Futbolculara barınma, beslenme, eğitim ve sağlık gibi hakları sağlanıyor.”
Çocuklara futbol dışında verilen eğitimleri anlatan Mehmet Özkan, “Bizim için en önemli yaş 15-18 yaşarası gruplar. Burada 90 gencimiz var. Bu çocuklar Altınordu Futbol Meslek Yüksek Okulu’na katılıyorlar. Ailelerinin yanlarından ayrılıp bizim belirlediğimiz liseler de eğitime başlıyorlar. Lojmanlarımızda konaklayan bu çocukları okula servisle götürüp-getiriyoruz. Yarım gün okulda, yarım gün tesisler de zaman
geçiriyorlar. Okul sonrasında beslenme, İngilizce ve sosyal eğitimler
veriliyor” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA ÖRNEĞİ

Türkiye’nin genç nüfusuyla futbola oyuncu yetiştirecek potansiyeli olduğunu belirten Özkan, şöyle konuştu: “74 milyon nüfuslu Türkiye’de en çok sevilen spor dalı futbol. Ancak Avrupa’da başarı sayısı çok az. Almanya’da yetişen Türk futbolcularının durumu ortada. Onlar gibi olabiliriz. Türkiye’de bugüne kadar doğru bir model olmadığı için altyapıya yatırım yapamadık. Futbolun cari açığı her geçen gün büyüdü. Bugün Süper Lig kulüpleri yılda ortalama 100 milyon Euro transfere para harcıyor. Bunun önemli
bir kısmı yabancı oyunculara
gidiyor. Bizim hedefimiz yabancı transferi yapmamak. 3 yıl sonra Süper Lig hedefimiz var.”

Sistem nasıl işliyor

Haberin Devamı

- Ege Bölgesi’nde toplam 48 futbol okulu kuruldu
- 7 ile 15 yaş arasında 5 bine yakın çocuk bu okullara katılıyor
- Buradaki başarılı çocuklar elit takımlara çağrılıyor
- Daha sonra ise Futbol Eğitim Kurumu’na (AFEK) katılıyorlar
- Başarılı olan 15-18 yaş arası çocuklar ise Futbol Meslek Okulu’na (AFMO) yükseliyor
- Futbolculara barınma, beslenme, eğitim ve sağlık gibi hakları sağlanıyor
- Buradan mezun olan öğrencilerin son durağı ise A Takım oluyor

Bu çocukların menajeri benim

TÜRKİYE’de menajerlik sektöründe önemli sıkıntılar yaşandığını anlatan Mehmet Özkan, “Transfer sezonunuzda çekirge sürüsü gibi Türkiye’de menajerler ortaya çıkıyor. Artık bu dönemin kapanması lazım. Şimdiye kadar bir tane çocuk yetiştirememiş kişiler menajerliğe soyunuyor. Akıl almaz paralar kazanıyorlar. Biz bu çocuklara yatırım yapıyoruz. Hiçbirisini menajerlerin inisiyatifine bırakmam. Bu çocukların 23 yaşına kadar menajeri benim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!