'Pando için tek formül kültür varlığı olarak tescil edilmesi'

Güncelleme Tarihi:

Pando için tek formül kültür varlığı olarak tescil edilmesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2014 15:05

Beşiktaş’ın tarihi dükkanı Pando Kaymak’ın kapatılması konusu tartışmalara yol açtı. 119 yıllık tarihi mekan için Beşiktaş Belediyesi de devreye girdi. Mekanın mal sahibi 10 yıllık kira sözleşmelerinin geçersizliği nedeniyle Pando Kaymak’a tahliye etmesi yönünde bir yazı gönderdi. 119 yıllık mekanın korunması için devreye giren Gayrimenkul Hukuku Derneği, Pando Kaymak’ın tek kurtuluş formülünün mekanın kültür mirası ilan edilmesi olduğunu söyledi. Öte yandan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz Pando Kaymak'ın Atatürk Dolmabahçe'de kalırken Saray'a süt sattığını kendisine bizzat Pandellli Shestakof’un anlattığını söylüyor.

Haberin Devamı

Pando için tek formül kültür varlığı olarak tescil edilmesi
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, “Eğer kültür mirası tescili yapılırsa Pando ismi ve kahvaltı kültürü korunacak. Mekanı başkaları işletse de kültürel miras yaşayacak. Pando amca ve eşinin tek isteği kendileri olmasa da buranın devamını sağlatmak. Osmanlı İmparatorluğu mirası konusunda çok hassas olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kültür Turizm Bakanı Ömer Çelik eğer hafta başı itibariyle Gayrimenkul Hukuku Derneği olarak yapacağımız kütür mirası başvurumuza destek verirlerse bir şehri gerçekten de şehir yapan kültürü ve onu yaratan tarihi mekanlarıdır kuralı İstanbul için bir kez daha yaşatılmış olacak. Pando Kaymak eğer bu şekli ile devam eder ve kapanırsa birçok örnekte de olduğu gibi beton bir şehirde hiçbir tarihi mekanı olmadan çocuklarımızı yaşatmaya devam edeceğiz ve bu İstanbul’u biraz daha kültür kenti imajından sıyıracaktır” dedi.

Haberin Devamı

Pando için tek formül kültür varlığı olarak tescil edilmesi

Pando'nun eşi Döne Shestakof, Pando ve Ali Güvenç Kiraz

‘ATATÜRK’E SÜT SATTILAR’

Pando Shestakof’un Kiraz’a verdiği bilgilere göre Pando Kaymak Beşiktaş’ta Dolmabahçe Sarayına çok yakın ve önce Osmanlı İmparatorlarına sonra da Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e süt ve süt ürünleri satıyormuş. Pando 6 yaşındayken babası ile Dolmabahçe Sarayına gittiğini Mustafa Kemal Atatürk’ün kendisini çağırdığını ve onunla sohbet ettiğini anlatıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!