Kopuz: Stokçular yüzünden bıçak kemiğe dayandı

Güncelleme Tarihi:

Kopuz: Stokçular yüzünden bıçak kemiğe dayandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2014 01:27

TÜRKİYE’de bir taraftan Avrupa’ya ambargo koyan Rusya’ya gıda ihracatı tartışılırken diğer taraftan özellikle fındık ve buğdaydaki spekülatif hareketler yeni zamları gündeme getirdi. Kuraklık ve don etkisiyle birçok üründeki rekolte kaybıyla özellile fındık ve buğday gibi ürünlerde üreticide yaşanan zam oranı yüzde 30 ile 70 arasında olunca sanayiciler de harekete geçti.

Haberin Devamı

Zamların sadece rekolte kaybından kaynaklanmadığını ifade eden Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, iklim bahanesiyle üreticilerin buğday, fındık ve antep fıstığı başta olmak üzere hammadde niteliğindeki birçok üründe stokçuluk yapıp fiyat yükselttiğini; sanayicinin de yakın bir zamanda bu ek maliyeti ürün fiyatlarına yansıtmaya başlamak zorunda kalacağını söyledi. Spekülatif hareketlerin sanayiciyi mağdur ettiğini belirten Kopuz, “Zam yapmama adına sabrımızı sonuna kadar zorluyoruz ama devlet bu işe el koymazsa zamlar kapıda. Bıçak kemiğe dayandı” dedi.

EKMEK FİYATI YÜKSELİR

En yüksek fiyat artışının görüldüğü ürünlerden fındık yüzde 75, buğday ise yüzde 30 zam yaşandığını kaydeden Kopuz, “Buğdayda bu yıl rekolte 18 milyon ton. Ancak bu Türkiye’ye yetmesine rağmen fiyat yüzde 30 arttı. Fındıkta da 500 bin ton rekolte bekleniyor. Burada yüzde 75’lik fiyat artışı var. Buna rağmen çiftçi, üreticiye buğday ve fındık vermiyor. Rekolte düşmüş olsa bile geçmiş yıllardaki stoklar ne oldu? Fiyatlar daha yükselecek diye bekliyor. Sanayici bu malları tedarik edemez ya da normal fiyatın üzerinde alırsa bunun tüketicinin cebine yansır. Çiftçiye, köylüye milletin efendisi derler, ama bence çiftçi milletin efendisi olmaktan çıkmış spekülatörlerin, stokçuların efendisi olmuş” dedi.

Haberin Devamı

Dünyanın fındık ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan Türkiye’de fındık bulamadıklarının altını çizen Kopuz, “Hangi birlikler spekülatif hareketlere, stokçulağa teşvik ediyorsa; hangi kuruluşlar bu çiftçiyi zehirlemişse, bunu devlet düzenleyecek. Gerekirse o devletin kılıcı kafalarında sallanacak. Stokçuluk eşittir haram, haramzadeliktir” dedi. Fiyatların böyle devam etmesi halinde ekmeğe zam gelebileceğinin altını çizen Kopuz, buğdaydaki artış oranının şu anda yüzde 30 olsa da bunun yüzde 40-50’ye de çıkabileceğini söyledi. Kaliteli ekmeklik buğday olmadığını ve bunun da bir sorun olduğunu anlatan Kopuz, “İthalat bir silah bunu hayvancılıkta da konuştuk, ‘Bu geçici bir çözüm” dedi.

Haberin Devamı

Erdem Başçı bence başarılı

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın gıda enflasyonuyla ilgili ithalata yönelinmesi ve bir taraftan da TMO’nun etkin olarak kullanılması ile ilgili önerileri değerlendiren Kopuz, bunun her zaman bir silah olduğunu ve doğru bir yaklaşım olacağını aktardı. Kopuz, “Erdem Başçı’nın söylediği yanlış bir ifade değil, doğru bir ifade. Çoğu kimse Başçı’yı eleştiriyor ama ben gıdacı olarak Başçı’yı başarılı buluyorum. Ama fırsatçılık yapmayalım. Bu müdahalelere gerek kalmasın” dedi.

2 milyar dolarlık peynir pazarı boşa çıktı

GIDA ve içecek sanayinin büyüklüğünün 2013’te 290 milyar lira olduğunu belirten Kopuz, “Sektörün Türkiye GSYH’sındaki payı yüzde 18.6” dedi. Gıda ve içecek sanayi için, Avrupa ülkelerinden ithalata sınırlama getiren Rusya pazarının 5 milyar dolarlık ek bir pazara işaret ettiğini belirten Kopuz, buna karşın oluşacak ek ihracat potansiyelinin de spekülatif nedenlerle iç piyasadaki fiyatları yükseltmemesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ancak Rusya’ya satılan kalitesiz ürünlerden dolayı geçmişte “Buraya Türk malı giremez” tabelalarını gözüyle gördüğünü dile getiren Kopuz, “Türkiye’nin bu dönemde kendi bindiği dalı kesti. O dönemde Karaman’da bir çok fabrikanın battı. Rusya’nın Avrupa’dan aldığı peynir sadece 2 milyar dolar. Buradan çok büyük pay kapabiliriz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!