343 milyarlık ayar

Güncelleme Tarihi:

343 milyarlık ayar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2014 01:16

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Perakende Kanun Tasarısı ile tüketicinin aldatılmasına neden olan outlet, seri sonu, ihraç fazlası ve fabrika fiyatından satışlara ayar getiriliyor.

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, büyükşehir statüsündeki yerlerde AVM’lerin tasarım, ruhsatlandırma, işletmesine ilişkin konularda belediyelerin yetkili olduğunu belirterek, büyük mağazalar ve AVM’lerdeki sosyal ünite, çocuk bakım ve ibadet yerleri gibi birimlere ilişkin kriterlerin yönetmelikle düzenleneceğini kaydetti. Yazıcı, içki satışını düzenleyen yasa ile çelişmemesi için düzenleme yapıldığını da sözlerine ekledi. Türkiye’de 1 milyon 800 bin kişinin çalıştığı, 2012 itibariyle cirosu 343 milyar liraya ulaşan perakende sektörüyle ilgili kuralları tepeden tırnağa düzenleyen Perakende Kanun Tasarısı Meclis’e sunuldu. 26 maddelik tasarı ana hatlarıyla şu yenilikleri getiriyor:

Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulacak. Böylece bütün iş süreçleri tanımlı ve standart hale getirilecek. PERBİS ile iş yerlerinin ruhsatlı olup olmadığı denetlenebilecek.
Küçük ölçekli üretici ve tedarikçilerin markalaşması desteklenecek.
Kampanyalı satışlarda süre, iş yeri açılışı, devri, kapanışı, adres veya faaliyet konusu değişiklikler 3 ayı geçemeyecek.
Outlet ibaresinin AVM’lerde kullanılabilmesi, işletmelerin tamamının sürekli indirimli satış yapıyor, işletmelerce kullanılabilmesi ise mallarının en az yüzde 70’inin outlet olmasına bağlı olacak.
AVM’lerde acil tıbbı müdahale ünitesi, bebek bakım odası gibi ortak kullanım alanları oluşturulacak.
Geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere AVM’lerde toplam satış alanının en az binde 2’si oranında yer ayrılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!