27 yıldır zarar eden Antbirlik'i kára geçirdi

Güncelleme Tarihi:

27 yıldır zarar eden Antbirliki kára geçirdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2001 01:15

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Antbirlik) 27 yıldır hep zarar ediyordu. Geçen yıl göreve getirilen Genel Müdür Mehmet Körk, yeniden yapılanmayı bir yılda gerçekleştirdi ve işletmeyi kárlı duruma getirdi.

‘‘Antbirlik'in Derviş'i’’ diye anılan Genel Müdür Mehmet Körk'ün uyguladığı programla, geçen yıl 18 trilyon lira zarar eden kurum, 3.3 trilyon kara geçti.

Antalya'da çiftçinin ürününün daha iyi değerlendirilmesi ve sorunlarının çözüme kavuşturulması için 1974'de kurulan Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nde (Antbirlik) ekonomi mucizesi yaşandı. Her dönemde siyasi arpalık olarak kullanılan ve 27 yıldır sürekli zarar eden kurum, bir yıl önce Genel Müdür olan Mehmet Körk'ün icraatları ile bataktan kurtarıldı. Antbirlik'in kurtuluşu için ilk adım bir yıl önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan ayrılıp özerk hale getirilmesiyle atıldı. Yapılan değişimin ardından, yıllarca kurumda çeşitli kademelerde görev yapan Mehmet Körk Genel Müdürlük görevine getirildi. Mehmet Körk göreve gelir gelmez IMF ve Dünya Bankası ile temasa geçti ve Antbirlik'in düzlüğe çıkması için program hazırlattı. IMF ve Dünya Bankası uzmanlarının hazırlanan kurtuluş reçetesine 'Yeniden Yapılandırma Programı' adı verildi. 4 yıllık bir süreyi kapsayan programın ilk yılı sona erdiğinde mucizevi etkileri görülmeye başladı. Antbirlik, bu sezon ise 3.3 trilyon lira kar etti.

Körk'ün en radikal icraatı, personel sayısını azaltmak oldu. Sadece maaş alıp kuruma hiç uğramayan kişilerin sözleşmeleri fesh edildi. 1400 kişilik işçi sayısı kısa sürede 520'ye indirildi. Bu operasyonla 1 yılda 12 trilyon lira tasarruf sağlandı. 30 bin ortağı bulunan Antbirlik'te küçük çapta da olsa bir özelleştirme gerçekleştirildi. Özellikle iplik fabrikasında yapılan revizyonla ihracatta yüzde 60 oranında artış sağladıklarını vurgulayan Mehmet Körk şunları söyledi: ‘‘Yıllık ihracat hedefimiz 10 trilyon lira. Bizim esbabı mucizemiz basiretli tüccar gibi davranmamızdan ve siyasilerden arınmamızdan kaynaklanıyor.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!